Widgets Magazine

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες πληρότητα; Καταφέρνεις στην καθημερινότητά σου να διατηρείς την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και στην επαγγελματική σου ζωή; Αφήνεις χρόνο στον εαυτό σου για να μπορείς να απολαύσεις τα απλά καθημερινά πράγματα ή απλά παρασύρεσαι από το «κύμα» των υποχρεώσεων και των «πρέπει» και πάντα αισθάνεσαι ότι κάτι σου λείπει! Είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραπονιούνται, ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με αυτά που ήδη έχουν, με το αίσθημα του κενού να μεγαλώνει και να παίρνει την θέση των όμορφων στιγμών! Σημασία δεν έχουν και τόσο οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το αδιέξοδο που στερεί την πληρότητά μας… Σημασία έχει πώς θα καταφέρουμε να νιώσουμε και πάλι γεμάτοι και δημιουργικοί …  Ακολουθώντας το παρακάτω άρθρο, σου κάνω κάποιες ερωτήσεις, που μπορεί να σε προβληματίσουν. Η απάντηση αυτών των ερωτήσεων θα σου δώσουν την λύση για τον τρόπο που σταδιακά θα καταφέρεις να δουλέψεις με τον εαυτό σου προκειμένου να νιώσεις ευτυχία και πληρότητα στην καθημερινότητά σου! Βασική προϋπόθεση είναι να αφιερώσεις λίγο χρόνο, να έχεις την διάθεση και προπάντων την θέληση …. Πάμε λοιπόν

1.     Θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις τον εαυτό σου «τελειομανή»;

Αν η απάντηση που έδωσε είναι ναι, σκέψου λίγο και κατέγραψε τα εξής:

  • Με ποιο τρόπο σε εξυπηρετεί η τελειομανία σου
  • Τι θα συμβεί αν πάψεις να είσαι τελειομανής;
  • Πώς αισθάνεσαι με αυτό το χαρακτηριστικό σου;
  • Θα θελες αυτό το χαρακτηριστικό σου να το ισορροπήσεις;
  • Με ποιο τρόπο θα το κατάφερνες;

Εφόσον επιγραμματικά απάντησες στα παραπάνω ερωτήματα, σκέψου ότι η τελειομανία κατά κύριο λόγο εξυπηρετεί την ανάγκη μας το να θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων γύρω μας. Γιατί όμως να έχουμε τον έλεγχο; Οι λόγοι είναι πολλοί ,μερικοί από τους επικρατέστερους είναι:  δεν θέλω να απογοητεύσω ή να απογοητευτώ,  δεν θέλω να χάσω, δεν θέλω να συγκριθώ, δεν θέλω να αποτύχω, τι θα πει ο κόσμος κλπ… Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι πίσω από την τελειομανία κρύβεται η ανασφάλεια για το τι θα γίνει στο μέλλον.  Γίνεται όμως να είσαι πάντα τέλειος σε όλα; Γίνεται να μην αποτύχεις, να μην κλάψεις, να μην πονέσεις, να μην αδικήσεις ή να μην αδικηθείς;  Η απάντηση φυσικά είναι όχι  και ξέρεις και κάτι ακόμα;  Η τελειότητα είναι μία ψευδαίσθηση του μυαλού, γιατί το τέλειο και το ιδανικό, είναι καθαρά μία υποκειμενική υπόθεση. Δίνοντας όλο σου το «είναι» για να είσαι τέλειος σε όλα ή για να ολοκληρώσεις με τελειότητα τα πάντα,  στην πορεία θα αρχίσεις να είτε εσύ, είτε οι άνθρωποι γύρω σου, να βρίσκουν «ψεγάδια», γιατί το «τέλειο» πολύ απλά είναι άπιαστο! Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοήσεις, ότι η τελειομανία, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους φορτώνεις την πλάτη σου καθημερινά με περισσότερο «άγχος» , δεν σε οδηγεί ποτέ στα επιθυμητά αποτελέσματα (γιατί όπως ανέφερα η τελειότητα  δεν υπάρχει και είναι υποκειμενική)  και το αποτέλεσμα; Σου στερεί στιγμές, χρόνο και διάθεση!

2.     Μήπως έχεις υψηλές προσδοκίες;

Σε αυτή την ερώτηση το πιο πιθανό είναι ότι η απάντηση που θα δώσεις είναι είτε όχι, είτε δεν ξέρω…. Αλλά ας δούμε καλύτερα αν όντως έχεις πολύ υψηλές προσδοκίες ….

  • Ποιες είναι οι βασικές προσδοκίες σου;
  • Θα ένιωθες πληρότητα αν πραγματοποιούσες μία από τις προσδοκίες σου και όχι όλες;
  • Θα συμβιβαζόσουν με κάτι λιγότερο από αυτό που πραγματικά θέλεις;
  • Τι ακριβώς χρειάζεσαι για να πετύχεις στις προσδοκίες σου;

Δεν χρειάζεσαι τύχη για να πετύχεις τις προσδοκίες σου, αλλά ούτε και ευκαιρίες … Χρειάζεται εσύ να κινηθείς βάση ενός συγκεκριμένου πλάνου προκειμένου  να δημιουργήσεις από μόνος σου τις ευκαιρίες που θα σε φέρουν στο σημείο να εκπληρώσεις  τις προσδοκίες σου! Σίγουρα θα σκεφτείς  «όλα στην θεωρία ακούγονται πολύ ωραία»! Θα σου πω ότι πολλοί άνθρωποι πίστευαν ως σήμερα ότι θα γινόντουσαν ευτυχισμένοι αν κατάφερναν να πραγματοποιήσουν μία συγκεκριμένη προσδοκία τους. Όταν έφτασε η ώρα να την κάνουν πραγματικότητα,  πολλοί από αυτούς ένιωσαν μέσα τους ένα μεγάλο κενό και σκέφτηκαν : «Γιατί δεν νιώθω πληρότητα; Αφού αυτή την προσδοκία την είχα χρόνια και τώρα που τη πραγματοποίησα θα έπρεπε να πετάω από ευτυχία»! Υπάρχουν όμως και άλλοι άνθρωποι, ο οποίοι μένουν προσκολλημένοι για χρόνια στην σκέψη «τι θα είχε γίνει αν είχα καταφέρει να κάνω την προσδοκία μου πραγματικότητα» πολύ απλά γιατί δεν μπόρεσαν να πετύχουν κάτι συγκεκριμένου που ήθελαν…  Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο: έλλειψη ευτυχίας και πληρότητας !  Τι θέλω λοιπόν να πω με τα παραπάνω  παραδείγματα; Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ποιες είναι οι πραγματικές μας προσδοκίες, ποιες από αυτές θα μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους αν τις εκπληρώσουμε , ποιες ανάγκες μας θα καλύψουν, αλλά και ποιες είναι οι εναλλακτικές εφόσον χρειάζεται χρόνος, προσπάθεια και υπομονή προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας!

Θα σας θέσω ένα πολύ μικρό  παράδειγμα που πιθανότατα θα σε  βοηθήσει να κατανοήσεις στόχους και προσδοκίες

Ποια είναι η προσδοκία σου; Θέλω να παντρευτώ

Ποιοι είναι οι λόγοι; Για να έχω τον άνθρωπό μου και για να κάνω ένα παιδί

Ποια συναισθήματα θα νιώσεις αν εκπληρώσεις την προσδοκία σου;  συντροφικότητα, ζεστασιά, θαλπωρή, ολοκλήρωση

Ποιο είναι το εμπόδιο; Δεν έχω στεριώσει ακόμα σε μία σχέση

Συχνά μπερδεύουμε τους στόχους μας,  ή πολύ απλά βάζουμε υψηλές προσδοκίες. Σύμφωνα με το παραπάνω παράδειγμα ο στόχος είναι πρώτα η εύρεση συντρόφου και στην πορεία εφόσον επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δηλαδή νιώσεις συντροφικότητα, ζεστασιά, θαλπωρή, ολοκλήρωση τότε η προσδοκία του γάμου θα γίνει πραγματικότητα!  Αν δεν ιεραρχήσουμε τις προσδοκίες μας και δεν νιώσουμε τις πραγματικές ανάγκες που ζητάμε να ικανοποιήσουμε, τότε ο δρόμος μας προς την πληρότητα , θα είναι πάντα μετ’ εμποδίων.

3.     Μήπως θέλεις πάντα κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη έχεις;

Το αίσθημα του ανικανοποίητου τρυπώνει πολύ συχνά μέσα στην ψυχή μας και όταν καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι που πραγματικά θέλουμε, τότε ζητάμε κάτι περισσότερο, κάτι διαφορετικό …  Με αυτό τον τρόπο το «κυνήγι της ευτυχίας» οδηγεί πάντα σε ένα αδιέξοδο …. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Κράτησε ένα μικρό ημερήσιο ημερολόγιο, όπου κάθε βράδυ πριν αφεθείς στην αγκαλιά του Μορφέα, προσπάθησε να θυμηθείς ποιο ήταν το «δώρο» της σημερινής ημέρας! Θα μου πεις τώρα: «Τι να γράψω όταν το πρωί τρέχω σαν τον Βέγγο για να προλάβω να ολοκληρώσω όλες μου τις δουλειές»;  Συμφωνώ ότι όλες οι μέρες δεν είναι καλές,  όμως ακόμα και οι δύσκολες μέρες έχουν ένα σημαντικό μάθημα να μας δώσουμε, ένα μάθημα που θα πρέπει να εκτιμήσουμε! Αυτό είναι ακριβώς που θα πρέπει να διακρίνεις και να καταγράψεις! Επιπλέον, ακόμα και σε μία δύσκολη ημέρα, υπάρχει έστω και μία στιγμή, όπου κάτι εκτίμησες … Για παράδειγμα το βράδυ βρέθηκες με την οικογένειά σου και απολαύσετε μαζί το δείπνο σας…

Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα μικρά και τα μεγάλα δώρα της ζωής και να αποφεύγουμε την επικέντρωση της σκέψης μας σε όλα αυτά που μας δυσκολεύουν, που είναι ανέφικτα, ή που μας πληγώνουν!

4.     Συγκρίνεις συχνά τον εαυτό σου με τους άλλους;

Πολύ συχνά μπαίνουμε στο παιχνίδι των συγκρίσεων με αποτέλεσμα να μειώνουμε τον εαυτό μας, τις δυνατότητές μας  ή ακόμα και να οδηγούμαστε σε προορισμούς που εντέλει δεν μας κάνουν ευτυχισμένους! Πολλές φορές μας είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε τις σκέψεις που μας οδηγούν στην διαδικασία των συγκρίσεων  είναι όμως μία καλή ευκαιρία να θέσεις στον εαυτό σου κάποια ερωτήματα:

  • Επηρεάζεσαι από τρίτους; Η επιρροή από τα πρόσωπα του περιβάλλοντος, δηλώνει ότι δεν είμαστε αρκετά σίγουροι και σταθεροί για τις δικές μας σκέψεις και αποφάσεις.  Αντίθετα, αφήνουμε το περιθώριο σε κάποιον άλλον να μας επηρεάσει,  γιατί θεωρούμε ότι η σκέψη του ή η απόφασή του, θα έχει καλύτερα αποτελέσματα!  Το γεγονός αυτό δηλώνει ότι χωρίς να το καταλαβαίνεις μπαίνεις στο παιχνίδι των συγκρίσεων!
  • Θα θελες να ζεις μία άλλη ζωή; Το δεύτερο ερώτημα μπορεί να φαίνεται απλό και αυθόρμητο, σίγουρα όμως αν η απάντηση είναι θετική, στην αμέσως απάντηση: «Σαν ποιανού τη ζωή θα θελες να ζούσες» και εκεί θα υπήρχε μία απάντηση, γεγονός που δηλώνει ότι η «σύγκριση» παίζει πολύ καλά το ρόλο της.
  • Θεωρείς ότι κάποιο άτομο από το περιβάλλον σου είναι πιο ευνοημένο από εσένα; Πάμε στο τρίτο ερώτημα όπου συχνά ο περισσότερος κόσμος, επιλέγει τον ρόλο του θύματος απαντώντας: «Αν είναι λέει; Πότε έτρεξε ο αδερφός μας για τους γονείς μας; Πότε ήταν εκεί; Εγώ έτρεχα για όλα … παρόλα αυτά ακόμα στα όπα – όπα τον έχουν»! Είναι πολύ σύνηθες – ιδιαίτερα στις οικογενειακές σχέσεις – να μπαίνουμε στην διαδικασία των συγκρίσεων και να νιώθουμε τον εαυτό μας λιγότερο ευνοημένο από κάποιον άλλον … Έτσι ξεκινά ένα άσχημο παιχνίδι ανταγωνισμού, που τα αποτελέσματά του είναι φυσικά ο κλονισμός των σχέσεων. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πως το «παιχνίδι των συγκρίσεων» μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά … έχει παγίδες που πληγώνουν καρδιές!
  • Ποιες είναι οι ελλείψεις που διακρίνεις στον εαυτό σου; Θεωρείς ότι υπάρχει άνθρωπος δίχως ελλείψεις; Ο φίλος, ο συνεργάτης, η οικογένεια, ο γείτονας,  ή όποιο άλλο άτομο σου περνά από το μυαλό πιστεύεις ότι δεν έχει τις αδυναμίες, τα πάθη, τα λάθη του; Όπως μία αποθήκη αδειάζει και κάνουμε την καταμέτρηση, συγκεντρώνοντας τις ελλείψεις ώστε στη συνέχεια να την εφοδιάσουμε, το ίδιο συμβαίνει και με τον εαυτό μας. Αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις μας, φροντίζουμε να τις «γεμίσουμε»!
  • Ποια είναι τα στοιχεία που εκτιμάς στον εαυτό σου: Η «μελέτη» του ίδιου σου του εαυτού, έχει πολλά στάδια. Ένα από αυτά, είναι να διακρίνεις ποια είναι τα στοιχεία που πραγματικά σε κάνουν να αισθάνεσαι περηφάνια για αυτό που είσαι! Ποια είναι τα επιτεύγματά σου ως σήμερα….

Η πληρότητα που αναζητάς, η ευτυχία που περιμένεις να έρθει και να σε ολοκληρώσει, βρίσκεται μέσα σου … γιατί αν δεν νιώσεις καλά πρώτα με τον ίδιο σου τον εαυτό και δεν εκτιμήσεις ότι έχεις αποκομίσει ως τώρα στην πορεία της ζωής σου, τότε θα πέφτεις πάντα στην «λούμπα» των συγκρίσεων, αλλά και των … «ελλείψεων»!

 

5.     Έχεις ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και στην επαγγελματική σου ζωή;

Τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής, αλλά και της «κρίσης» μας οδηγούν συχνά σε μία μη ελεγχόμενη ανισορροπία χρόνου ανάμεσα στην προσωπική και στην επαγγελματική ζωή!  Τα ποσοστά ανεργίας είναι ήδη αρκετά αυξημένα, με αποτέλεσμα κάποιος να σκεφτεί: Για ποια επαγγελματική ζωή μου λες.  Όσοι είναι ήδη εργαζόμενοι όμως σκέφτονται και λένε: Και να θέλω να έχω προσωπική ζωή πώς θα τα καταφέρω, αφού πρέπει να δουλεύω για να μην χάσω τη δουλειά μου! Ένας άνεργος , μπορεί από το πρωί ως το βράδυ να σκέφτεται μόνο τη δουλειά και πώς θα καταφέρει να συγκροτήσει την επαγγελματική του ζωή, με αποτέλεσμα να αφήνει τελείως στην άκρη τον δικό του προσωπικό χρόνο ή τις σχέσεις του! Ένας εργαζόμενος, μπορεί να ασχολείται όλη μέρα με τη δουλειά του, από το φόβο μην την χάσει ή ακόμα και από την ανάγκη του να μπορέσει να ελέγξει καλύτερα τις μελλοντικές συνθήκες…. Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο: έλλειψη προσωπικού χρόνου, έλλειψη χαράς!

Οι σκέψεις πολλές, τα προβλήματα μεγάλα , όμως ο στόχος είναι  μόνο ένας: να βρούμε αυτή την ισορροπία χρόνου ανάμεσα στην δουλειά και στην προσωπική ζωή. Η ισορροπία συντελεί στην παραγωγικότητα, στην δημιουργικότητα, στην πρόοδο  και σε προσωπικό επίπεδο στην ευτυχία! Σε άρθρο που θα αναφερθούμε στην διαχείριση χρόνου θα μπορέσουμε πιο άνετα να βρούμε τον τρόπο για να μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα τη ζωή μας…

Και τώρα τι κάνω;

Αν κάτσεις και μελετήσεις το άρθρο και μπεις την διαδικασία σκέψης και καταγραφής  αυτών που ζητά , θα συνειδητοποιήσεις ότι το αίσθημα της πληρότητας είναι μία διαδικασία πολύ απλή, απλά ίσως εμείς οι άνθρωποι την κάνουμε να γίνεται τόσο δύσκολη! Επειδή πλέον οι προκλήσεις της καθημερινότητας είναι πολλές, ποτέ δεν πρέπει να χάνουμε την επαφή με εμάς και ναι η σπουδαιότερη επικοινωνιακή δραστηριότητα την οποία πρέπει να μάθουμε να αναπτύσσουμε και να εξελίσσουμε είναι πρώτα με τον ίδιο μας τον εαυτό! Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε εποικοδομητικά και με τους ανθρώπους γύρω μας. Η πληρότητα όμως γίνεται πιο εφικτή όταν:

  • Δεν είσαι σκληρός κριτής του εαυτού σου, αλλά προσπαθείς να μάθεις από τα λάθη σου!
  • Γνωρίζεις τις πραγματικές σου ανάγκες, τα πραγματικά σου θέλω και παίρνεις σταθερές αποφάσεις, χωρίς να το μετανιώνεις!
  • Αναγνωρίζεις τα επιτεύγματά σου, την πορεία σου και εκτιμάς τα μικρά αλλά και μεγάλα δώρα της ζωής!
  • Συμβιβάζεσαι και Προσαρμόζεσαι στις συνθήκες!
  • Ότι και να συμβαίνει γύρω σου, όσο πιεστικές ή δύσκολες και να είναι οι συνθήκες που ζεις , να θυμάσαι ότι πάντα αξίζεις χρόνο για σένα … Μπορεί να είναι λίγα λεπτά της ημέρας, μπορεί και περισσότερο … σίγουρα όμως αξίζει κάθε μέρα να κάνεις κάτι για σένα!
Widgets Magazine
Προηγούμενο άρθροΟι αστρολογικές σκέψεις για 14 Αυγούστου 2017 & το τρίγωνο Ήλιου -Κρόνου
Επόμενο άρθρο10 πράγματα που πρέπει να αφήσεις πίσω, αν θέλεις να πας μπροστά …
Αθηνά Βαγενά
Είμαι η Αθηνά Βαγενά και σε Καλωσορίζω στο Blog μου Astro Κους Κους μέσα από το οποίο θα μοιράζομαι μαζί σου προβλέψεις, σκέψεις, γνώσεις, προτάσεις, ιδέες και πολλά ενδιαφέροντα νέα που αφορούν τον τομέα της Αστρολογίας αλλά και της Αυτοβελτίωσης. Ξεκίνησα από πολύ μικρή να μαθαίνω, να γνωρίζω και να ενημερώνομαι για την αστρολογία, αφού η μητέρα μου είναι η Αστρολόγος Άννα Μπελίτση. Πάντα με έλκυε η αστρολογία και σαν παιδί, στον ελεύθερο χρόνο μου ξεφύλλιζα τα βιβλία της μαμάς και ήμουν πάντα γεμάτη ερωτήσεις. Η κλίση μου ήταν πάντα η έρευνα, η ανάλυση, η αναζήτηση , η συγγραφή αλλά και η επικοινωνία σε κάθε της μορφή! Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στον τομέα των ΜΜΕ, του Marketing , στην συνέχεια έφτασε η στιγμή να εμπλουτίσω ακόμα περισσότερο τις αστρολογικές μου γνώσεις, μέσα από σεμινάρια και μαθήματα ... Μέχρι το τέλος του 2017 θα έχω ολοκληρώσει και τις σπουδές μου στο Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στον τομέα του Life Coaching αλλά και της Διαχείριση Χωρισμού & Διαζυγίου Γονέων. Τον Ιούνιο του 2001, η αστρολογία ξεκίνησε να είναι εκτός από χόμπι και μεράκι, και ο ουσιαστικός κλάδος επαγγελματικής μου ενασχόλησης σε όλα τα επίπεδα. Τι εννοώ με αυτό; Ξεκινώντας την εργασία μου στο Oroskopos.gr κατάφερα να συνδυάσω την επικοινωνία, το marketing και την αστρολογία! Η σταθερή επαγγελματική μου συνεργασία με τον «Δάσκαλο» Αστρολόγο Κώστα Λεφάκη, με βοήθησε να ενισχύσω ακόμα περισσότερο τόσο τις γνώσεις μου, όσο και την αγάπη της για την Αστρολογία. Μία σειρά ακόμα σταθερών επαγγελματικών συνεργασιών, τόσο με την Marie– DeniseΔιαμαντή, όσο και με τον Χρήστο Άρχο με κάνουν να αισθάνομαι τυχερή αλλά και ευγνώμων! Ένας από τους βασικούς μου στόχους είναι η διάδοση της αστρολογικής γνώσης και για αυτό τον στόχο εργάζομαι ανελλιπώς! «Στην αστρολογία είσαι πάντα μαθητής...» και πράγματι συνεχίζω ανελλιπώς να ερευνώ, να μελετώ και να ενημερώνομαι αστρολογικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.