Καθημερινά πάνω από 50.000 σκέψεις περνούν από κάθε ανθρώπινο μυαλό! Μερικές από αυτές μπορούν να εντοπιστούν, άλλες όμως είναι αυτόματες και δύσκολο να τις αναγνωρίσεις! ΟΙ σκέψεις ωστόσο έχουν δύναμη, αφού αυτές είναι που διαμορφώνουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Είμαστε οι σκέψεις μας λοιπόν και είναι βέβαιο ότι πολλές φορές οι σκέψεις αυτές μας οδηγούν σε δύσκολα και σκοτεινά μονοπάτια που μας φέρνουν σε αδιέξοδο. Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφερόμαστε σε 15 Αρνητικούς Τρόπους Σκέψεων που μας μπλοκάρουν και επιβαρύνουν σημαντικά την εξέλιξη μας
Φιλτράρισμα Σκέψεων: Σε ένα γεγονός επικεντρώνεσαι στις αρνητικές λεπτομέρειες παραβλέποντας κάθε θετική όψη της κατάστασης.
Σκέψεις «Άσπρο – Μαύρο» : Ο τρόπος σκέψης σου είναι ακραίος, γιατί τις περισσότερες φορές θεωρείς ότι όλα γύρω σου είναι μόνο θετικά ή αρνητικά, καλά ή άσχημα, άσπρα ή μαύρα. Δεν υπολογίζεις ποτέ ότι στη ζωή υπάρχει και το ουδέτερο. Έχεις πολλές απαιτήσεις τόσο από τον εαυτό σου όσο και από τους άλλους!
Υπεργενικευμένες σκέψεις: Βγάζεις γενικά συμπεράσματα βασιζόμενος σε ένα μεμονωμένο γεγονός ή ακόμα και σε ένα μικρό μέρος ενός περιστατικού που το χρησιμοποιείς ως απόδειξη. Όταν κάτι κακό συμβαίνει, θεωρείς ότι πάντα αυτό το κακό θα επαναλαμβάνεται!
Διάβασμα Μυαλού: Βγάζεις δικά σου συμπεράσματα (τις περισσότερες φορές αυθαίρετα) για τις προθέσεις των ανθρώπων που σε περιβάλλουν ! Μαντεύεις τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους, τις πράξεις τους και καταβάλλεσαι με αρνητικές σκέψεις γιατί πείθεις τον εαυτό σου ότι κάτι δεν πάει καλά ή έτσι όπως τα θες. Πχ : «Το είδα από τα μάτια του, δεν θέλει να είμαστε μαζί»!
Καταστραφολογία: Ότι και να ακούσεις, ότι και να σκεφτείς, ότι και να συμβεί, πάντα θα σκεφτείς την αρνητική πλευρά των καταστάσεων και μάλιστα θα νιώσεις ότι κάτι κακό επρόκειτο να συμβεί! Συχνά χρησιμοποιείς τις φράσεις: «Και αν συμβεί αυτό τότε …..(αναφέρεις το καταστροφικό σου σενάριο)»
Τα παίρνεις όλα πολύ προσωπικά: Θεωρείς ότι έχεις την ευθύνη για την συμπεριφορά ή τα λόγια των ανθρώπων που σε περιβάλλουν. Συχνά συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. πχ : «Ο Γιάννης μου μίλησε απότομα σήμερα, με κάτι θα έχει θυμώσει μαζί μου» (ο Γιάννης όμως ήταν θυμωμένος με τον προϊστάμενο στο γραφείο).
Σκέψεις Θυματοποίησης: Συχνά δραματοποιείς τις καταστάσεις και αισθάνεσαι ότι είσαι το θύμα της κακιάς σου μοίρας, πιστεύεις ότι είναι «γραφτό» να πηγαίνουν όλα ανάποδα, ενώ πολλές φορές νιώθεις ότι εσύ ευθύνεσαι για τα προβλήματα ή και τον πόνο των ανθρώπων που σε περιβάλλουν!
Σκέψεις Δικαιοσύνης: Αρκετές στιγμές έχεις την ανάγκη να υπερασπιστείς τον εαυτό σου (σαν να είσαι σε δικαστήριο) για το άδικο που σου έχουν κάνει … Η σκέψη σου επικεντρώνεται σε επιχειρήματα που θέλεις να χρησιμοποιήσεις προκειμένου να αποδείξεις το πόσο δίκιο έχεις αλλά και το πόσο αδικήθηκες. Υπάρχει όμως και η αντίθετη πλευρά του νομίσματος που μπορεί να ανήκεις σε αυτήν : Αισθάνεσαι μόνιμα ότι αδίκησες, ότι δεν φέρθηκες έτσι όπως πρέπει … Χαρακτηριστική φράση των ανθρώπων που έχουν αντίστοιχες αρνητικές σκέψεις είναι : «Με Πνίγει το Δίκιο μου» «Είναι άδικο αυτό που συμβαίνει»!
Μόνιμο «κατηγορώ»: Σκέψεις που έχουν ως επίκεντρο την εξαπόλυση ευθυνών. Συνήθως προσπαθείς να καταλογίσεις τους ανθρώπους γύρω σου την ευθύνη για τον πόνο , την απογοήτευση ή και την αδυναμία σου! Για πχ : « Δεν φταίω εγώ που έχω πάρει κάποια κιλάκια, εσύ φταις που με γύρναγες στις ταβέρνες»
Αυστηροί Κανόνες: Είσαι μόνιμα με ένα «πρέπει» και θεωρείς ότι τόσο εσύ όσο και οι άνθρωποι με τους οποίους είσαι σε επαφή είναι απαραίτητο να λειτουργείτε βάση συγκεκριμένων κανόνων. Όταν αυτοί οι κανόνες δεν τηρούνται νιώθεις ενοχή (αν τους έσπασες εσύ) ή μεγάλο θυμό και προδοσία (αν τους έσπασαν οι άλλοι)! Χαρακτηριστική Φράση σου «Πρέπει Να…»
Εκλογίκευση Συναισθηματικών Σκέψεων (άτοπα συμπεράσματα): Αρκετές στιγμές πιστεύεις ότι ο τρόπος που αισθάνεσαι αυτή τη στιγμή, σημαίνει κάτι … Προσπαθείς να αξιολογήσεις ή και να αναλύσεις τα συναισθήματά σου, πιστεύοντας πάντα ότι κάτι έχουν να σου πουν. Για παράδειγμα ξυπνάς ένα πρωί και αισθάνεσαι μία απέραντη μελαγχολία και αμέσως βγάζεις το συμπέρασμα : « Κάτι κακό θα συμβεί σήμερα να μου το θυμηθείς»!
Η Πλάνη της Αλλαγής: Έχεις την επιθυμία οι άνθρωποι γύρω σου να αλλάξουν ή να τους αλλάξεις, γιατί θεωρείς ότι η χαρά, η ικανοποίηση ή η επιτυχία σου εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο σε αυτούς! Συχνά αυτό τον τρόπο σκέψης τον συναντάμε σε σχέσεις όπου ένα άτομο θεωρεί ότι το ταίρι του θα μπορούσε να είναι τέλειο αρκεί να άλλαζε μία συνήθεια, ένα χαρακτηριστικό ή μία συμπεριφορά!
Γενικευμένες Ετικέτες : Συχνά μπορεί να χρησιμοποιείς σκληρούς χαρακτηρισμούς για τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν, λαμβάνοντας υπόψη λίγα μεμονωμένα χαρακτηριστικά ή περιστατικά και διογκώνοντας τα γεγονότα ή χρησιμοποιώντας σκληρή διάλεκτο! Πχ 1) Ο Γιάννης κόμπλαρε να εκφράσει την άποψή του σε μία παρέα … Εσύ : Δεν κόμπλαρε απλά είναι Ανόητος και δεν ξέρει να μιλήσει και να σταθεί! 2) Γεροντοκόρη είναι η Μαρία, δεν παντρεύτηκε και έτσι όπως το πάει ούτε επρόκειτο!
Έχω πάντα δίκιο: Μόνιμα βρίσκεσαι στην προσπάθεια να αποδείξεις το πόσο δίκιο έχεις , είτε στις απόψεις είτε στις πράξεις σου! Συχνά μπορεί να πιέζεις τους ανθρώπους γύρω σου να αναγνωρίσουν το δίκιο σου, αδιαφορώντας πολλές φορές για τα δικά τους συναισθήματα!
Η Πλάνη της Ανταμοιβής: Η σκέψη σου είναι ότι κάνοντας θυσίες, υποχωρήσεις, ή με αυταπάρνηση θα έρθει η στιγμή που το σύμπαν θα σε ανταμείψει. Αυτή την ανταμοιβή την έχεις στο μυαλό σου ως κάτι πάρα πολύ μεγάλο και περνώντας ο καιρός καθώς συνειδητοποιείς ότι δεν έρχεται αυτό που περιμένεις, απογοητεύεσαι ακόμα περισσότερο!