Widgets Magazine

Ώρα να μιλήσουμε για ερωτικές σχέσεις αλλά και για τον χωρισμό, που είναι βέβαιο ότι αποτελεί μία δύσκολη και επίπονη διαδικασία, μία διαδικασία όμως που όλοι μας έχουμε βιώσει. Τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και πιο συχνά τον όρο “ghosting” που αποτελεί έναν τρόπο χωρισμού των ζευγαριών που έχει βρεθεί σε έξαρση, ιδιαίτερα από το 2011 και μετά, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκίνησαν να έχουν ραγδαία ανάπτυξη …  Σχέσεις “φάντασμα” λοιπόν, οι οποίες μπαίνουν στη ζωή σου ξαφνικά, όμως με τον ίδιο απρόσμενο τρόπο εξαφανίζονται, προκαλώντας επίπονα συναισθήματα και δυσκολία αποδοχής ότι η σχέση έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της … Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα λύσουμε το “κουβάρι” των ghosting σχέσεων, ώστε να μας δοθούν πληροφορίες που μπορούν να μας βοηθήσουν στην διαχείρισή τους.

Τι είναι το “Ghosting”;

Το Ghosting είναι η διακοπή μίας σχέσης, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιος προφανής λόγος, κάποια προειδοποίηση ή κάποια επικοινωνία. Το άτομο που αποφασίζει να αποχωρήσει από την σχέση, διακόπτει ξαφνικά κάθε δίαυλο επικοινωνίας, χωρίς να μοιραστεί και να εκφράσει την απόφασή του για χωρισμό. Δεν αφήνει  περιθώρια συζήτησης και έκθεσης των αιτιών που τον οδήγησαν στην απόφασή του, ενώ παύει να ανταποκρίνεται στις προσπάθειες επικοινωνίας που γίνονται από το άτομο που σχετιζόταν. Με την εξαφάνισή του αρνείται κάθε προσωπική επαφή με το άτομο που βρισκόταν σε σχέση.

Ποια είναι τα συναισθήματα που προκαλεί ο χωρισμός “Ghosting”;

Το Ghosting είναι μία μορφή κοινωνικής απόρριψης, η οποία προκαλεί ισχυρό συναισθηματικό   πόνο και το άτομο δυσκολεύεται και καθυστερεί να προχωρήσει στα στάδια αποδοχής της απώλειας (χωρισμού), ενώ είναι πιθανό συχνά να πισωγυρίζει στα στάδια αυτά, κάνοντας την διάρκεια αποδοχής, ακόμα πιο δύσκολη και αργή! 

Για αρκετό καιρό το άτομο μπορεί να μείνει προσκολλημένο περιμένοντας τον σύντροφό του να επιστρέψει κοντά του, γιατί αρνείται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η σχέση έφτασε στο τέλος της. Το στάδιο της άρνησης  στην περίπτωση του Ghosting μπορεί να κρατήσει για αρκετό καιρό, γιατί δεν υπήρξε άμεση επαφή για την λήξη της σχέσης.

Στην συνέχεια, όταν το άτομο κατανοήσει ότι ο σύντροφός του δεν επιστρέφει, τότε αρχίζει να εκδηλώνεται ο θυμός του. Αισθάνεται ότι δεν εκτιμήθηκε, ότι προδόθηκε, ότι υποβιβάστηκε ως προσωπικότητα. Στο στάδιο του θυμού  το άτομο χάνει την αυτοπεποίθησή του.

Στο επόμενο στάδιο, το άτομο μπαίνει στην διαδικασία να διαπραγματευτεί και να σκεφτεί τι έφταιξε, τι πήγε λάθος, σε αυτή την περίπτωση αρχίζει να ρίχνει ευθύνες στον εαυτό του. “Ίσως αν είχα λειτουργήσει διαφορετικά, να ήταν ακόμα μαζί μου” “Κάτι θα είπα ή θα έκανε και θα πειράχτηκε” “Μήπως μπήκαν λόγια από τρίτους”; Σε αυτό το στάδιο, αρχίζουν να πέφτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και των σκέψεων όλα τα πιθανά σενάρια για να δικαιολογήσουν τον χωρισμό και την ξαφνική φυγή του συντρόφου από τη σχέση. Σε αυτό το στάδιο το άτομο εκφράζει ενοχικότητα.

Στην συνέχεια το άτομο βιώνει μία μορφή αποξένωσης, κλείνεται στον εαυτό του, αποφεύγει τις κοινωνικές επαφές,  αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ο χωρισμός είναι οριστικός και θρηνεί για αυτόν. Όταν ολοκληρωθεί το στάδιο της στεναχώριας και του θρήνου, το άτομο θα μπορέσει να αποδεχθεί ότι έχει έρθει η στιγμή να πάει παρακάτω και να γυρίσει μία νέα σελίδα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα άτομα που έχουν βιώσει έναν χωρισμό που τους προκάλεσε σοκ (Ghosting ή οποιασδήποτε μορφής σοκαριστικού χωρισμού), ακόμα και και μετά την αποδοχή του χωρισμού, δυσκολεύονται να αφεθούν συναισθηματικά, να εμπιστευτούν και φοβούνται την δέσμευση.

Οι 4 Λόγοι που οδηγούν στο “Ghosting” από μία σχέση

 

  1. Αποφυγή Σύγκρουσης

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να διαχειριστούν απευθείας δύσκολες συζητήσεις ή ακόμα και τις δύσκολες καταστάσεις  και δραπετεύουν από την άμεση επικοινωνία η οποία μπορεί να προκαλέσει ένταση, θυμό ή αναστάτωση. Ένας από τους βασικούς λόγους της φυγής άνευ προειδοποίησης, είναι ότι το άτομο είναι πολύ πιθανό να έχει τον φόβο για τις αντιδράσεις, την κριτική, αλλά και για τα συναισθήματα που θα προκληθούν μέσα από την επικοινωνία για έναν χωρισμό, που σαφέστατα δεν είναι μία “ευχάριστου τύπου” επικοινωνία. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι που δραπετεύουν από τις δύσκολες / πιεστικές καταστάσεις, είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν μάθει να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

  1. Φόβος Δέσμευσης

Κρούσματα φυγής απο μία σχέση άνευ προειδοποίησης ή επικοινωνίας, παρατηρούνται συχνά από ανθρώπους οι οποίοι φοβούνται  και αποφεύγουν την συναισθηματική δέσμευση. Τα άτομα που φοβούνται την δέσμευση , δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να αφεθεί στο συναίσθημα , αρνούνται να νοιαστούν βαθιά και ουσιαστικά για έναν άνθρωπο, όμως δεν αποδέχονται, δεν κατανοούν και δεν κρίνουν ως αληθινά  και τα συναισθήματα του άλλου ανθρώπου. Παρατηρούνται σταθερές σχέσεις μηνών ή και ετών, όπου το άτομο που φοβάται την δέσμευση διατηρεί συναισθηματικές αποστάσεις, μέχρι να υπάρξει η στιγμή ή το γεγονός που θα τους πιέσει συναισθηματικά ή και θα τους προκαλέσει τον φόβο. Ποια είναι η πιο συνηθισμένη αντίδραση στο φόβο; Η φυγή. Στην περίπτωση αυτή, πριν κατηγορήσεις τον εαυτό σου ότι κάτι έκανες λάθος, ή προσωποποιήσεις το πρόβλημα, θυμήσου το εξής: Ο άνθρωπος που φοβάται την συναισθηματική  δέσμευση, δεν την φοβάται μόνο μαζί σου, την ίδια στάση θα είχε ή και θα έχει με κάθε σύντροφο στο πλευρό του. Ο φόβος της δέσμευσης είναι ένα πρόβλημα που έχει βαθύτερες ρίζες, όπου δεν ευθύνεσαι εσύ για αυτό. Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, που παραμένει και ταλαιπωρεί ποικιλοτρόπως έναν άνθρωπο για αρκετό καιρό, μέχρι να έρθει η στιγμή της συνειδητοποίησης και πλήρης αναγνώρισης του προβλήματος, όπου το άτομο θα έχει την επιθυμία να εργαστεί συστηματικά για να το ξεπεράσει.

 

  1. Ναρκισσιστική Προσωπικότητα

Ο άνθρωπος με ναρκισσιστική προσωπικότητα, δεν διαθέτει ενσυναίσθηση, αδυνατεί να κατανοήσει τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω του και να μπει στην θέση τους. Δεν θα μπει στην διαδικασία να σκεφτεί πώς μπορεί να ένιωσε ένας άνθρωπος από την συμπεριφορά του, απεναντίας ο ίδιος μπορεί να γίνει προκλητικός, αποκλειστικά και μόνο για την ικανοποίηση του “εγώ” του!

 

  1. Ανοιχτό Παράθυρο

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης, δεν μπορούν ή και δεν θέλουν να κλείνουν πόρτες , είτε γιατί δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν και να δημιουργηθούν άσχημες εντυπώσεις για το άτομο τους,  είτε γιατί έχουν την σκέψη πως αν μετανιώσουν την απόφαση του χωρισμού , να υπάρχει ένα παράθυρο ανοιχτό … Σε αυτή την περίπτωση η “φυγή” χωρίς επικοινωνία είναι ο εύκολος δρόμος με την σκέψη του πιθανού γυρισμού!

 

Μη ξεχνάς ποτέ ….

Βιώσες το Ghosting από μία σχέση; Σκέψου ότι σημασία δεν έχει ο λόγος που το άτομο δραπέτευσε άνευ επικοινωνίας από την επαφή που διατηρούσατε. Σημασία περισσότερο έχει η συμπεριφορά του και τα συναισθήματα που σου προκάλεσε. Μπαίνοντας στην διαδικασία της υπερανάλυσης, προκαλείς μόνο φθορά και απογοήτευση στον εαυτό σου! Σημαντικό είναι να κατανοήσεις, ότι δεν φταις εσύ πάντα για τον τρόπο που συμπεριφέρεται ένας άνθρωπος … Κράτησε τις καλές αναμνήσεις και τα μαθήματα και ακολούθησε το νέο δρόμο που ανοίγεται μπροστά σου!

 

Widgets Magazine
Προηγούμενο άρθροΠανσέληνος Μαΐου 2019
Επόμενο άρθροΤα Ζώδια Ιουνίου 2019 σε βίντεο
Αθηνά Βαγενά
Είμαι η Αθηνά Βαγενά και σε Καλωσορίζω στο Blog μου Astro Κους Κους μέσα από το οποίο θα μοιράζομαι μαζί σου προβλέψεις, σκέψεις, γνώσεις, προτάσεις, ιδέες και πολλά ενδιαφέροντα νέα που αφορούν τον τομέα της Αστρολογίας αλλά και της Αυτοβελτίωσης. Ξεκίνησα από πολύ μικρή να μαθαίνω, να γνωρίζω και να ενημερώνομαι για την αστρολογία, αφού η μητέρα μου είναι η Αστρολόγος Άννα Μπελίτση. Πάντα με έλκυε η αστρολογία και σαν παιδί, στον ελεύθερο χρόνο μου ξεφύλλιζα τα βιβλία της μαμάς και ήμουν πάντα γεμάτη ερωτήσεις. Η κλίση μου ήταν πάντα η έρευνα, η ανάλυση, η αναζήτηση , η συγγραφή αλλά και η επικοινωνία σε κάθε της μορφή! Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στον τομέα των ΜΜΕ, του Marketing , στην συνέχεια έφτασε η στιγμή να εμπλουτίσω ακόμα περισσότερο τις αστρολογικές μου γνώσεις, μέσα από σεμινάρια και μαθήματα ... Μέχρι το τέλος του 2017 θα έχω ολοκληρώσει και τις σπουδές μου στο Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στον τομέα του Life Coaching αλλά και της Διαχείριση Χωρισμού & Διαζυγίου Γονέων. Τον Ιούνιο του 2001, η αστρολογία ξεκίνησε να είναι εκτός από χόμπι και μεράκι, και ο ουσιαστικός κλάδος επαγγελματικής μου ενασχόλησης σε όλα τα επίπεδα. Τι εννοώ με αυτό; Ξεκινώντας την εργασία μου στο Oroskopos.gr κατάφερα να συνδυάσω την επικοινωνία, το marketing και την αστρολογία! Η σταθερή επαγγελματική μου συνεργασία με τον «Δάσκαλο» Αστρολόγο Κώστα Λεφάκη, με βοήθησε να ενισχύσω ακόμα περισσότερο τόσο τις γνώσεις μου, όσο και την αγάπη της για την Αστρολογία. Μία σειρά ακόμα σταθερών επαγγελματικών συνεργασιών, τόσο με την Marie– DeniseΔιαμαντή, όσο και με τον Χρήστο Άρχο με κάνουν να αισθάνομαι τυχερή αλλά και ευγνώμων! Ένας από τους βασικούς μου στόχους είναι η διάδοση της αστρολογικής γνώσης και για αυτό τον στόχο εργάζομαι ανελλιπώς! «Στην αστρολογία είσαι πάντα μαθητής...» και πράγματι συνεχίζω ανελλιπώς να ερευνώ, να μελετώ και να ενημερώνομαι αστρολογικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.