Θα χαρακτήριζα το άγχος σαν τον “ανεπιθύμητο επισκέπτη”, που ξαφνικά έρχεται απρόσκλητος και σου χτυπά του κουδούνι … Προσπαθείς να τον αποφύγεις όμως μάταια, εισβάλει στον προσωπικό σου χώρο από εκεί που δεν το περιμένεις, βρίσκοντας ένα σωρό «ανόητες» ευκαιρίες, για να σου κάνει την καθημερινότητά σου άνω κάτω …
Στις πρώτες επισκέψεις του, δεν μπορείς να κατανοήσεις τι συμβαίνει, το ρίχνεις στο «κακό το μάτι» , στην «αρνητική ενέργεια» , στην δύσκολη μέρα που βίωσες στην δουλειά, στα προβλήματα που περνάς στην προσωπική ζωή ή και στους ανθρώπους που έρχεσαι σε καθημερινή επαφή! Το μυαλό σου αρχίζει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση για να δικαιολογήσεις το «Γιατί» σε επηρεάζει τόσο η «εισβολή» του, ψάχνοντας τρόπους να προστατευτείς … Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι νιώθεις την ανάγκη να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, ότι υπάρχει μία σοβαρή δικαιολογία για αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι ξαφνικά αυτή η απροσδόκητη / αδικαιολόγητη εισβολή . Χαρακτηριστική όμως είναι και η μεγαλοποίηση της έντασης των συναισθημάτων που σου προκαλεί αυτός ο επισκέπτης και η μεγαλοποίηση αυτή, προέρχεται από τον «φόβο» που σταδιακά αρχίζει να σου προκαλεί αυτή η απρόσμενη εμφάνιση του.
Όσο επιτρέπεις σε αυτόν τον απρόσκλητο επισκέπτη να εισβάλει στη ζωή σου, τόσο θάρρος και δύναμη του δίνεις … Οι επισκέψεις του γίνονται ολοένα και πιο συχνές, κρατούν περισσότερη ώρα και η απόγνωσή σου μέρα με την μέρα μεγαλώνει. Προσπαθείς να τον αποφύγεις μάταια όμως γιατί αρχίζεις σταδιακά αντί να αποφεύγεις τον “επισκέπτη” (δηλαδή το άγχος) αρχίζεις να αποφεύγεις όλα αυτά που σου έδιναν χαρά στη ζωή σου, στην καθημερινότητά σου, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο “προστατεύεις” τον εαυτό σου από τις “εισβολές” του ….
Ξαφνικά έρχεται η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι αυτός ο “ανάγωγος εισβολέας” έχει κάνει κατάληψη σε όλο τον «χώρο» σου (στο μυαλό, στην ψυχή, στο σώμα σου)! Μόνο τότε είναι η ώρα που συνειδητοποιείς, ότι έχει έρθει η ώρα της μεγάλης αλλαγής, και πως είναι πλέον απαραίτητο να φροντίσεις εσένα και μόνο εσένα…
Αλλαγή; Πώς θα αλλάξω; Τι πρέπει να κάνω για να διώξω αυτό τον ανεπιθύμητο επισκέπτη; Μα δεν το καταλαβαίνω πώς εισβάλει έτσι στη ζωή μου … Δεν ξέρω πώς να αλλάξω; Τι φταίει; Τι δεν κάνω σωστά; Νόμιζα πώς μπορώ να έχω τον έλεγχο σε όλα; Έχω αποτύχει….
Η Αλλαγή για να διώξεις αυτόν τον “ανεπιθύμητο επισκέπτη” δεν είναι εύκολη ! Αν δεν ξέρεις, δεν μπορείς να σκεφτείς ή δεν έχεις μάθει τον τρόπο για να μπορέσεις να διαχειριστείς μία αλλαγή, τότε σίγουρα θα αναζητήσεις τον κατάλληλο άνθρωπο που θα σε βοηθήσει να τον διώξεις βρίσκοντας και πάλι τον «χώρο σου» (δηλαδή την ισορροπία του νου, του σώματος, της ψυχής)!
Σταδιακά θα μάθεις πως ο «χώρος» σου διατηρείται ευχάριστος, χαρούμενος, καθαρός, από την ποιότητα των σκέψεών σου, αυτές και μόνο αυτές διαμορφώνουν τα συναισθήματα και την συμπεριφορά σου … Θα εργαστείς σκληρά για να μάθεις να εντοπίζεις τις σκέψεις αυτές που σε κάνουν να ανοίγεις διάπλατα την πόρτα στον ανεπιθύμητο επισκέπτη (το άγχος). Θα νιώσεις άβολα προσπαθώντας να διακρίνεις κατάματα και να ξεπεράσεις όλες τις αποφυγές που διατηρούσες σε όλη την διάρκεια που δεχόσουν την εισβολή του ανεπιθύμητου επισκέπτη (άγχους). Θα μάθεις να διατηρείς αποστάσεις από ανθρώπους / καταστάσεις που επηρεάζουν με δυσάρεστο τρόπο τις σκέψεις σου. Θα καταφέρεις να επικεντρώσεις το μυαλό σου, σε κάθε τι που σου δίνει χαρά, δείχνοντας ευγνωμοσύνη για τη ζωή … Σταδιακά θα νιώσεις την δίψα να απολαύσεις, όλα αυτά που εσύ ο ίδιος στέρησες στον εαυτό σου εξαιτίας του εισβολέα που επέτρεπες να κάνει κατάληψη στο χώρο σου …
Κάποια στιγμή ο «ανεπιθύμητος επισκέπτης» θα φύγει … θα μείνει όμως η ανάμνησή του, μία ανάμνηση που προκαλεί μία πικρή γεύση στα χείλη … Τότε θα συνειδητοποιήσεις, ότι αυτό που προκαλούσε την εισβολή του ήταν ο φόβος ότι θα έρθει ξανά και ξανά …
Μέσα σε αυτή την πορεία σου για να «νικήσεις» το άγχος, στο τέλος συνειδητοποιείς ότι αυτός ο ανεπιθύμητος επισκέπτης, εντέλει ήταν ένας φίλος που σε προειδοποιούσε ότι δεν πρέπει να τον φοβάσαι, αλλά πρέπει να μάθεις να αγαπάς περισσότερο τον εαυτό σου, με τα καλά του και τα στραβά του…
Μόνο τότε θα καταφέρεις να συμφιλιωθείς με αυτό τον ανεπιθύμητο επισκέπτη. Τότε θα αναγνωρίσεις ότι το άγχος εκτός από εχθρός είναι και ένας σπουδαίος φίλος, που σε παρακινεί για Εσωτερική Αλλαγή! Όταν το καταλάβεις αυτό, τότε η επιστροφή του δεν θα σε φοβίζει, απεναντίας θα τον καλοδέχεσαι τον επισκέπτη λέγοντας: “Να φτιάξω καφέ να τα πούμε”; Οι επισκέψεις του τότε θα είναι πιο σύντομες, γιατί θα έχεις μάθει να τον αντιμετωπίζεις χωρίς φόβο, ακούγοντας αυτά που έχει να σου πει ότι πρέπει να αλλάξεις!
Και κάτι για το τέλος ….
- Το παθολογικό άγχος θεραπεύεται
- Τα αίτια που προκάλεσαν το άγχος , πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Αυτά τα αίτια θα πρέπει να μάθεις να τα διαχειρίζεσαι. Σημαντικό είναι να επικεντρώνεις τη σκέψη περισσότερο στο “αποτέλεσμα” και όχι στην αιτία …
- Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οδηγεί στην έξαρση του παθολογικού άγχους. Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσεις ότι η κλίμακα του άγχους αρχίζει να ξεφεύγει από τα φυσιολογικά όρια , προκαλώντας δυσλειτουργικά αποτελέσματα στη ζώη σου, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις και να θεραπευσεις το άγχος.
- Δεν είναι ταμπού να πάσχεις από αγχώδη διαταρραχή (εμφανίζεται στο 10-30% του πληθυσμού και είνα η πάθηση που “προτιμά” τις γυναίκες και ανθρώπους με υψηλό δείκτη ΙQ ), δεν είναι ταμπού να απευθυνθείς στον ειδικό που θα σε βοηθήσει να θεραπευτείς!