Αρχική Αυτοβελτίωση 14+1 Σοφά λόγια του Σωκράτη που μας δίνουν τροφή για σκέψη

14+1 Σοφά λόγια του Σωκράτη που μας δίνουν τροφή για σκέψη

13303
0

Μία από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του ελληνικού παγκόσμιου πνεύματος, ο αρχαίος έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης, αποτελεί μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης δίνοντάς μας τροφή για σκέψη, προκειμένου να δομήσουμε τη ζωή μας με τον καλύτερο τρόπο! Ο προβληματισμός μέσα από τα λόγια του, μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στον εαυτό μας αλλά και στους ανθρώπους γύρω μας.

1Να είσαι όπως θα θελες να φαίνεσαι

Προσπάθησε να μοιάσεις σε αυτό που θέλεις να γίνεις.  Πώς θα το καταφέρεις αυτό; Μα φυσικά εξασκώντας τον εαυτό σου, να λειτουργείς με τον τρόπο που τώρα θεωρείς ανέφικτο ότι μπορείς! Για παράδειγμα:  Πιστεύω για μένα ότι είμαι αρκετά ντροπαλή και δεν μπορώ εύκολα να κάνω νέους φίλους. Αντίθετα, η φίλη μου η Μάγδα είναι πιο ανοιχτή και πιάνει εύκολα την κουβέντα όπου βρεθεί και σταθεί με αποτέλεσμα να έχει πολλούς φίλους! Τι πρέπει να κάνω; Προσπαθώ να διώξω μακριά την πεποίθηση ότι είμαι ντροπαλή. Δείχνω προς τα έξω ότι είμαι και εγώ το ίδιο ανοιχτή όπως η φίλη μου η Μάγδα και προσπαθώ να μιμηθώ την συμπεριφορά ανθρώπων που είναι εξωστρεφείς μέχρι να μου γίνει συνήθεια.

2Η σοφία ξεκινά στην αναζήτηση

Ο προορισμός του ανθρώπου είναι να αναζητά την αλήθεια μέσα από την γνώση, προκειμένου να μπορεί να αποκτήσει την σοφία!

3Αυτοί που δύσκολα αγαπούν, έχουν περισσότερο ανάγκη την αγάπη

Μερικοί άνθρωποι δεν αφήνουν το συναίσθημά τους ελεύθερο, όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά γιατί φοβόνται ή απλά δεν έχουν μάθει τον τρόπο να ανοίγουν εύκολα τα φύλλα της καρδιάς τους! Αυτοί είναι και οι άνθρωποι που έχουν πολύ παραπάνω την ανάγκη της αγάπης, γιατί τους έχει λείψει …

4Δεν μπορώ να διδάξω κανέναν τίποτα. Μπορώ μόνο να τον κάνω να σκεφτεί

Η αληθινή γνώση έρχεται μόνο από την βαθιά και ουσιαστική σκέψη και τον προβληματισμό! Ο πραγματικός δάσκαλος δείχνει τον δρόμο, δεν καθοδηγεί, έργο του είναι ο ουσιαστικός προβληματισμός του μαθητή προκειμένου να αποσαφηνίσει την γνώση και να αποκτήσει επίγνωση.

5Το μυστικό της ευτυχίας  δεν βρίσκεται στην αναζήτηση των περισσότερων, αλλά στην ανάπτυξη της ιδιότητας να απολαμβάνεις λιγότερα

Ζούμε στην εποχή που τίποτα δεν μας είναι αρκετό και πάντα αναζητάμε κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη έχουμε.  Σε αυτή την αναζήτηση όμως,  ξεχνάμε να απολαύσουμε αυτά που ήδη κατέχουμε και που είναι πολύ σημαντικά! Ακόμα και τα απλά, καθημερινά δώρα της ζωής,  τα ακολουθούμε από συνήθεια, χωρίς να μπορούμε πλέον να τα απολαμβάνουμε! Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο σε αυτά που ήδη κατέχεις και προσπάθησε να γευτείς σαν να είναι η πρώτη φορά που τα απολαμβάνεις!

6Για να βρεις τον εαυτό σου πρέπει να σκεφτείς για τον εαυτό σου

Η αποκωδικοποίηση των σκέψεων, μας βοηθά να έρθουμε πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά είμαστε! Ποτέ δεν θα μάθεις τον εαυτό σου στο 100% , κάθε μέρα προσφέρει και μία νέα ευκαιρία ώστε να έρθεις πιο κοντά σε μία νέα πτυχή του εαυτό σου! Αφιερώνοντας όμως λίγο παραπάνω χρόνο για σένα, σκεπτόμενος μόνο για σένα και αξιολογώντας τις σκέψεις σου, τότε θα μπορέσεις να κάνεις τα βήματα προς την αυτογνωσίας σου!

7Αυτός που δεν είναι ολοκληρωμένος με αυτά που έχει, δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένος με αυτά που θα θελε να είχε

Το αίσθημα του ανικανοποίητου για όλα αυτά που θέλουμε και δεν έχουμε, μας απομακρύνει από το αίσθημα της εκτίμησης για αυτά που ήδη έχουμε αποκτήσει…

8Η μόνη αληθινή σοφία είναι η γνώση ότι δε ξέρεις τίποτα

Έχω γνωρίσει πολλές φορές στη ζωή μου ανθρώπους που έχουν έπαρση για τις γνώσεις, τα πτυχία και την εμπειρία τους … Μπορεί κάποιες στιγμές να ένιωσα και άβολα με αυτό τον τρόπο που παρουσίαζαν το ποιοι είναι! Πόση αλήθεια όμως κρύβεται πίσω από αυτές τις λέξεις του Σωκράτη.  Η γνώση δεν χρειάζεται επίδειξη αλλά από την παραδειγματική ζωή και ναι, τότε η γνώση ονομάζεται σοφία!

9Η κατανόηση της ερώτησης είναι η μισή απάντηση

Πολλές φορές βιαζόμαστε να απαντήσουμε πριν καλά, καλά ακούσουμε μία ερώτηση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις! Άλλες φορές μας μιλάνε και δεν δίνουμε την προσοχή μας, γιατί την ώρα εκείνη σκεφτόμαστε τι θα απαντήσουμε. Για να μπορέσουμε όμως να αναπτύξουμε ουσιαστικά τις επικοινωνιακές μας ικανότητες είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να ακούμε… Θυμήσου ότι όλες οι απαντήσεις που ψάχνεις, βρίσκονται μέσα σου, αρκεί να έχεις αποσαφηνίσει ποια είναι η πραγματική ερώτηση.

10Το μυστικό της αλλαγής είναι να επικεντρώσεις όλη σου την ενέργεια  όχι για να πολεμάς το παλιό αλλά για να χτίζεις το νέο.

Πόσες φορές μείναμε προσκολλημένοι στο χτες,  ενώ ο πραγματικός μας στόχος ήταν να κάνουμε μία νέα αρχή! Για να μπορέσουμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω, θα πρέπει να πάψουμε να δίνουμε τη μάχη με το χτες, θα χρειαστεί   μονάχα να συγκεντρώσουμε  τα «μπαγκάζια» του παρελθόντος που αποτελούν τη γνώση και την εμπειρία μας, και να ξεκινήσουμε να ανοίγουμε το δρόμο προς την πορεία του μέλλοντος!

11Να είσαι καλύτερος από ότι είναι απαραίτητο, σε κάθε άνθρωπο που γνωρίζεις! Ο καθένας δίνει τον δικό του αγώνα.

Πολλές φορές γινόμαστε εγωκεντρικοί και πιστεύουμε ότι τα προβλήματα που εμείς τώρα βιώνουμε, είναι πολύ μεγαλύτερα από τα προβλήματα που βιώνουν οι συνάνθρωποί μας.  Η αγένεια, ο απότομος λόγος, τα μίση, οι κακίες και οι ανταγωνισμοί είναι απερίσκεπτες εκδηλώσεις τις οποίες και πρέπει να καταπολεμάμε,  γιατί … κάθε άνθρωπος δίνει τον δικό του αγώνα σε αυτή τη ζωή και αν κάτι έχουμε ανάγκη όλοι μας, είναι από ένα χαμόγελο!

12Δεν χρειάζεται να λες τι ξέρεις, αλλά να ξέρεις τι λες

Με τα λόγια μπορώ να σου χτίσω παλάτια, το θέμα είναι ότι τα παλάτια δεν χτίζονται μόνο με τα λόγια … Σημασία έχει λοιπόν τα λόγια να έχουν νόημα!

13Μάθε τι αξίζεις άνθρωπε και γίνε ο Θεός του εαυτού σου!

Μόνο όταν κατανοήσουμε την αξία και την δύναμή μας θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε την ακλόνητη πίστη στις δυνάμεις μας και θα δούμε τη ζωή μας να αλλάζει!

14Τα δυνατά μυαλά συζητούν ιδέες, τα μέτρια γεγονότα και τα αδύναμα τους άλλους ανθρώπους!

Το κουτσομπολιό  δηλώνει αδυναμία!

15Όσοι σου λένε τι πρέπει να κάνεις και τι είναι το σωστό για σένα, δεν θέλουν να βρεις τις δικές σου απαντήσεις. Θέλουν να συμφωνήσεις με τις δικές τους..

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε τα ίδια εφόδια για να μπορούμε αυτόνομα να βρούμε τις δικές μας απαντήσεις, οι οποίες και υπάρχουν μέσα μας! Όσοι προσπαθούν λοιπόν να μας βοηθήσουν λέγοντάς μας τι να πράξουμε, το κάνουν, γιατί θέλουμε με κάποιο τρόπο να επιβεβαιώσουν τον εαυτό τους ότι σκέφτονται και πράττουν σωστά! Στις κρίσιμες στιγμές θυμήσου,  πως όλες οι απαντήσεις είναι μέσα σου και μόνο εσύ ξέρεις ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος!

Προηγούμενο άρθροΗ «αδιάκριτη» αλλά ακαταμάχητη γοητεία των «Ουράνιων» …
Επόμενο άρθροΠότε πρέπει να σε ανησυχήσει η συμπεριφορά κάθε ζωδίου
Αθηνά Βαγενά
Είμαι η Αθηνά Βαγενά και σε Καλωσορίζω στο Blog μου Astro Κους Κους μέσα από το οποίο θα μοιράζομαι μαζί σου προβλέψεις, σκέψεις, γνώσεις, προτάσεις, ιδέες και πολλά ενδιαφέροντα νέα που αφορούν τον τομέα της Αστρολογίας αλλά και της Αυτοβελτίωσης. Ξεκίνησα από πολύ μικρή να μαθαίνω, να γνωρίζω και να ενημερώνομαι για την αστρολογία, αφού η μητέρα μου είναι η Αστρολόγος Άννα Μπελίτση. Πάντα με έλκυε η αστρολογία και σαν παιδί, στον ελεύθερο χρόνο μου ξεφύλλιζα τα βιβλία της μαμάς και ήμουν πάντα γεμάτη ερωτήσεις. Η κλίση μου ήταν πάντα η έρευνα, η ανάλυση, η αναζήτηση , η συγγραφή αλλά και η επικοινωνία σε κάθε της μορφή! Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στον τομέα των ΜΜΕ, του Marketing , στην συνέχεια έφτασε η στιγμή να εμπλουτίσω ακόμα περισσότερο τις αστρολογικές μου γνώσεις, μέσα από σεμινάρια και μαθήματα ... Μέχρι το τέλος του 2017 θα έχω ολοκληρώσει και τις σπουδές μου στο Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στον τομέα του Life Coaching αλλά και της Διαχείριση Χωρισμού & Διαζυγίου Γονέων. Τον Ιούνιο του 2001, η αστρολογία ξεκίνησε να είναι εκτός από χόμπι και μεράκι, και ο ουσιαστικός κλάδος επαγγελματικής μου ενασχόλησης σε όλα τα επίπεδα. Τι εννοώ με αυτό; Ξεκινώντας την εργασία μου στο Oroskopos.gr κατάφερα να συνδυάσω την επικοινωνία, το marketing και την αστρολογία! Η σταθερή επαγγελματική μου συνεργασία με τον «Δάσκαλο» Αστρολόγο Κώστα Λεφάκη, με βοήθησε να ενισχύσω ακόμα περισσότερο τόσο τις γνώσεις μου, όσο και την αγάπη της για την Αστρολογία. Μία σειρά ακόμα σταθερών επαγγελματικών συνεργασιών, τόσο με την Marie– DeniseΔιαμαντή, όσο και με τον Χρήστο Άρχο με κάνουν να αισθάνομαι τυχερή αλλά και ευγνώμων! Ένας από τους βασικούς μου στόχους είναι η διάδοση της αστρολογικής γνώσης και για αυτό τον στόχο εργάζομαι ανελλιπώς! «Στην αστρολογία είσαι πάντα μαθητής...» και πράγματι συνεχίζω ανελλιπώς να ερευνώ, να μελετώ και να ενημερώνομαι αστρολογικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here