Στα Κινέζικα, η λέξη «κρίση» γράφεται με δύο γράμματα. Το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο σημαίνει ευκαιρία. Τζων Κέννεντυ
Πρόσωπα σκυθρωπά, σκέψεις βυθισμένες στην κούραση, στην μελαγχολία αλλά και στο άγχος. Εκφράσεις που δηλώνουν αγανάκτηση λέγοντας «πώς θα ξεφύγω επιτέλους από αυτή την κρίση που περνώ»! Κρίση … μία λέξη που την ακούμε συχνά, αλλά έχουμε συνηθίσει να την προφέρουμε ολοένα και περισσότερο σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε και οι δυσκολίες φίλοι μου στη ζωή είναι αρκετές ! Κρίση στα επαγγελματικά, στα οικονομικά, στα προσωπικά, στις σχέσεις, στην ερωτική ζωή, ή ακόμα και κρίση με τον ίδιο μας τον εαυτό ; Σίγουρα όλοι μας σε κάποιο στάδιο της ζωής μας έχουμε βιώσει, νιώσει και εκφράσει ότι περνάμε μία κρίση … Τι ακριβώς όμως είναι η κρίση, έχετε σκεφτεί; Έχετε αναζητήσει; Κρίση είναι μόνο η δυσκολία και το πρόβλημα ; ΟΧΙ φυσικά …
Κρίση είναι …
Κρίση είναι μια αλλαγή που προσπαθεί να συμβεί.Bryan Tracy
Κάθε κατάσταση ή κάθε γεγονός που μας ωθεί να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, τις αρχές, τις αξίες, τα πιστεύω, τις αντιλήψεις, τις συνήθειές, τις σκέψεις ή ακόμα και τις δράσεις μας … Η κρίση λοιπόν είναι ένα στάδιο, ένα σημείο καμπής, που μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, που βαδίζουμε, πού θέλουμε να φθάσουμε ενώ μας προσφέρει και την δυνατότητα να κάνουμε μία αναδιάταξη και επανατοποθέτηση στη ζωή μας. Δεν είναι και τόσο άσχημο αυτό τι λέτε; Και τώρα τι κάνουμε …;;;
Πώς ξεφεύγουμε από την κρίση
Καθώς ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία κρίση (όποιας μορφής και να είναι), αναζητώντας διέξοδο για να ξεφύγουμε από αυτήν, βρισκόμαστε ξαφνικά μπροστά σε ένα σταυροδρόμι απόφασης… Τι θα κάνω; Πώς θα το ξεπεράσω; Τι πρέπει να γίνει;
Ο ένας δρόμος είναι η άρνηση να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση που βιώνουμε ή και να αφεθούμε στα γεγονότα που εξελίσσονται γύρω μας.
Που οδηγεί όμως ο δρόμος της άρνησης του προβλήματος; Στην πλήρη αποδιοργάνωση μας , στο άγχος, στη σύγχυση, στο αίσθημα ότι είμαστε αβοήθητοι, ανυπεράσπιστοι, ανεπαρκείς ή ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τις καταστάσεις γύρω μας… Ο δρόμος αυτός μας δυσκολεύει να προσαρμοστούμε στις καταστάσεις γύρω μας , αλλά μας κάνει να χάνουμε και τον έλεγχο του ίδιου μας του εαυτού ….Είναι ένας δρόμος που καταλήγει πάντα σε αδιέξοδο …
Ο δεύτερος δρόμος αντιμετώπισης μίας κρίσης είναι η ψυχολογική μας ανάπτυξη!
Πώς θα το πετύχουμε αυτό;
- Επικεντρωνόμαστε στα δυνατά μας σημεία: Ποια είναι αυτά; Μπορείς να τα διακρίνεις και να τα καταγράψεις; Για παράδειγμα, μπορεί να βρίσκομαι σε οικονομική κρίση, αλλά είμαι εργατικός, έχω ιδέες, επιμονή, προσπαθώ κλπ
- Αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας : Σωστή διατροφή, καλός ύπνος, σωματική άσκηση αποτελεί το τρίπτυχο ευεξίας που μας βοηθά να ανακτάμε τις δυνάμεις μας και να μην το βάζουμε κάτω.
- Αναδιοργανώνουμε τον εαυτό μας: Που φταίω; Ποια είναι τα λάθη μου; Πώς θα μπορέσω να ξεπεράσω τις καταστάσεις; Τι ευθύνη έχω εγώ σε ότι συμβαίνει; Πώς θα μπορούσα να χειριστώ καλύτερα τις καταστάσεις για να πάω μπροστά; Ποιο είναι το μάθημα που μου δίνει η κρίση που περνά αυτή την περίοδο …. Προβληματίσου, σκέψου, αναθεώρησε και συγκρότησε παραπάνω την προσωπικότητά σου φιλοσοφώντας λίγο τα πράγματα μέσα σου!
- Προσαρμοζόμαστε τις αλλαγές: Δεν επιμένουμε σε καταστάσεις που έχουν τελειώσει , που ανήκουν στο παρελθόν και έχουν μείνει πίσω μας. Λέμε ναι στους νέους δρόμους που ανοίγονται μπροστά μας, έστω και αν κάποιοι από αυτούς είναι δύσβατοι.
- Επιδιώκουμε το «ξεβόλεμα» μας από πάγιες καταστάσεις: Δυσλειτουργικές πεποιθήσεις; Κακές συνήθειες; Εξαρτήσεις από ανθρώπους και καταστάσεις; Συμπεριφορές που οδηγούν σε αδιέξοδο; Για να ξεπεράσουμε μία κρίση, είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι και έχει έρθει η ώρα της αλλαγής, η ώρα να πάμε παρακάτω, να αφήσουμε οτιδήποτε θεωρούσαμε σίγουρο, ασφαλές αλλά δεν ήταν. Να καταρρίψουμε απόψεις, σκέψεις που δεν λειτουργούσαν, να αντιμετωπίσουμε κατάματα τους φόβους και τις ανασφάλειές μας. Μπορεί η διαδικασία αυτή να ενέχει δυσκολίες και προκλήσεις αλλά οδηγεί σε όμορφη θέα…. Σκέψου λίγο τα λόγια του Peter Drucker «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε μια περίοδο αναταραχής δεν είναι η αναταραχή. Είναι να ενεργείς με βάση τη λογική του χθες».
Τι σκεφτόμαστε ακόμα σε μία περίοδο προσωπικής κρίσης ;
Η κρίση του σήμερα είναι το αστείο του αύριο. H.G. Wells…
Όσο τραγικές και να είναι οι καταστάσεις που βιώνουμε, όσο μεγάλα και να είναι τα προβλήματα, σημασία έχει ο τρόπο που αντιδρούμε εμείς σε αυτά και ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις! Όσο μεγαλύτερη είναι μία «κρίση» τόσο πιο σπουδαίες είναι οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκομίζουμε ! Στο τέλος μίας κρίσης της περισσότερες φορές καταλήγουμε στο συμπέρασμα, πως την στιγμή που την βιώναμε, ίσως … να λειτουργήσαμε αρκετά υπερβολικά και σπασμωδικά .. Όλα όμως γίνονται για κάποιο λόγο και αυτός ο λόγος αποκαλύπτεται μέσα από αυτό το άρθρο!