Widgets Magazine

Ξεκινώντας το άρθρο μου για τον θυμό, θα σας πω μία μικρή ιστορία που οι ρίζες της βρίσκονται στην μυθολογία: Κάποτε ο Κιθαιρώνας,  ο βασιλιάς των Πλαταιών,  συνάντησε την Οργή , η οποία και τον δίδαξε ποια είναι τα αποτελέσματα του θυμού.  Από τότε ο Κιθαιρώνας, διακρινόταν από την οξυθυμία του και μόνιμα εμπλεκόταν σε τσακωμούς με τα αγρίμια … Ο θυμός τον παρέσυρε και κάποια μέρα τα έβαλε και με την ίδια την Οργή,  όπου ξαφνικά βγάζοντας το τσεμπέρι από το κεφάλι της, ξεριζώνει μία τρίχα από τα μαλλιά της  και την πετάει στον Κιθαιρώνα…  Όμως, κάθε τρίχα των μαλλιών της Οργής, ήταν κι ένα φίδι,  έτσι λοιπόν η τρίχα της οργής, τυλίχτηκε σαν φίδι γύρω από το λαιμό του Κιθαιρώνα και … τον έπνιξε!

Ποιο είναι όμως το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας;  Κάθε  συναίσθημα (θετικό ή αρνητικό)  είναι υψίστης σημασίας για τον ψυχισμό του ανθρώπου και είναι πολύ σημαντικό να το αναγνωρίζουμε και να μπορούμε να το διαχειριστούμε.  Ο θυμός εκδηλώνεται όταν υπάρξει ένα γεγονός το οποίο και μας απειλεί, μας προσβάλει ή και μας αδικεί … Στην θετική του πλευρά μας κινητοποιεί να αντιδράσουμε,  να κάνουμε αναπροσαρμογές στην ζωή μας ή να οριοθετήσουμε διαφορετικά τις καταστάσεις και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας… Στην αρνητική του πλευρά; Ο θυμός μας κυριεύει με σκέψεις και δράσεις που έχουν έντονο το στοιχείο της επιθετικότητας, η οποία και μας οδηγεί σε πράξεις και συμπεριφορές που μας κάνουν να χάνουμε τον έλεγχο. Όταν μάλιστα ο θυμός εμμένει τότε δίνει την θέση του στην οργή και τα  τα επακόλουθα είναι δυσάρεστα τόσο για την ψυχική όσο και για την σωματική μας ισορροπία …

Πώς μπορούμε όμως να ελέγχουμε τον θυμό μας; Σίγουρα ο σωστός τρόπος δεν είναι να απομονώσουμε το συναίσθημα που βιώνουμε , προσπαθώντας να το «πνίξουμε» επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μας κάπου αλλού … Ο ανεκδήλωτος θυμός, έχει πιο «ύπουλες»  και καταστροφικές διαστάσεις, οι οποίες και παίρνουν χρόνια μορφή… Όπως λέει και ένα απόφθεγμα του Έντουαρντ Μπούλβερ-Λύττον «Ο θυμός που ξεσπά, συχνά οδηγείται στη συγχώρεση. Ο θυμός που κρύβεται, συχνά σκληραίνει και γίνεται εκδίκηση»  Είναι σημαντικό λοιπόν να μπορούμε να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τον θυμό μας (αλλά και όλα μας τα συναισθήματα) και στην συνέχεια να εκπαιδευτούμε στον τρόπο που θα μπορέσουμε να διατηρούμε τον έλεγχο του, μέχρι ο θυμός να καταλαγιάσει ….

Μα πως είναι εφικτό να ελέγξεις τον θυμό σου όταν στην δύσκολη καθημερινότητα όλοι σε προκαλούν να βγεις έξω από τα ρούχα σου;

  1. Σκέψου πριν μιλήσεις: Δώσε χρόνο για αξιολόγηση και σωστή αντίδραση τόσο στον εαυτό σου όσο και στους ανθρώπους που έχεις απέναντί σου. Θυμήσου πως όταν σε κυριεύει το συναίσθημα του θυμού, η επικοινωνία δεν είναι εφικτό να είναι επιτυχής, καλύτερα να απομακρυνθείς μέχρι να έχει καταλαγιάσει μέσα σου  ο θυμός!
  2. Δώσε έμφαση στις πράξεις & όχι στα άτομα: Μην γίνεσαι καταπέλτης «κατηγορώ» προσπαθώντας να επιρρίψεις ευθύνες. Θυμήσου ότι ο θυμός που εκδηλώνεται μέσα σου, δεν οφείλεται σε κανέναν άλλον άνθρωπο, παρά μόνο σε εσένα  και στις σκέψεις σου! Το ζητούμενο είναι πώς θα επιτευχθεί η αρμονία και η ισορροπία.
  3. Εστιάσου στο πρόβλημα: Αντιμετώπισε ξεκάθαρα τις καταστάσεις και κατανόησε ποιο είναι το βασικό πρόβλημα που σου έχει προκαλέσει θυμό.  Σκέψου το εξής απλό : «Ο θυμός θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου»; Η απάντηση είναι σίγουρα όχι, γιατί είναι αναμενόμενο ότι ο θυμός θα σε κάνει να μην έχεις τον έλεγχο των καταστάσεων ή ακόμα και του ίδιου σου του εαυτού. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να σκεφτείς του τρόπους αλλά και τα βήματα που θα ακολουθήσεις προκειμένου να μπορέσεις να επιλύσεις το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις και στην συνέχεια να αποβάλεις το αίσθημα του θυμού.
  4. Ασκήσεις χαλάρωσης: Παρατήρησε καλύτερα τον εαυτό σου, διέκρινε ποιες δραστηριότητες σε ηρεμούν, σε εκτονώνουν, σε βοηθούν να μπορείς να ανακτάς την ισορροπία μέσα σου! Η εκμάθηση ασκήσεων αναπνοών, είναι βέβαιο ότι θα σε βοηθήσουν να μπορείς στις κρίσιμες στιγμές να χαλαρώνεις ….
  5. Σωματική Άσκηση: Η γυμναστική, το περπάτημα, οι αθλητικές δραστηριότητες βοηθούν στην αποτελεσματική διαχείριση αλλά και εκτόνωση των αρνητικών συναισθημάτων- στην προκειμένη και το θυμό – , με τρόπο εποικοδομητικό. Ιδιαίτερα για την κατηγορία των ανθρώπων που ο θυμός εμμένει, βρίσκεται σε χρόνια φάση ή ταλαιπωρεί πολύ την ψυχοσύνθεση η διέξοδος και η λύση είναι η σωματική άσκηση.
  6. Κάνε ένα Διάλλειμα: Όλοι μας έχουμε ανάγκη από χρόνο, ξεκούραση, ύπνο, διακοπές, χρόνο για εμάς… Ιδιαίτερα όταν το καμπανάκι του θυμού αρχίζει να χτυπά, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που μας ενημερώνει ότι πρέπει να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε μας, αφήνοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Ο έλεγχος του θυμού, είναι καθαρά μία προσωπική υπόθεση! Γνωρίζοντας και αγαπώντας περισσότερο τον εαυτό σου  μπορείς  να βρεις τις κατάλληλες πρακτικές και μεθόδους που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία σου  και  μπορούν να σε  βοηθήσουν στον έλεγχο και στην δημιουργική διοχέτευση του.  Μέσα στις αναζητήσεις σου, θα κατανοήσεις ότι η λύση για την αντιμετώπιση του θυμού είναι μία και πολύ σημαντική! Ποια είναι αυτή; Να μάθεις να συγχωρείς….  

Widgets Magazine
Προηγούμενο άρθροΟι μηνιαίες αστρολογικές προβλέψεις των ζωδίων για το Σεπτέμβριο 2017
Επόμενο άρθροΤα ζώδια και ο έρωτας για τον Σεπτέμβριο 2017
Είμαι η Αθηνά Βαγενά και σε Καλωσορίζω στο Blog μου Astro Κους Κους μέσα από το οποίο θα μοιράζομαι μαζί σου προβλέψεις, σκέψεις, γνώσεις, προτάσεις, ιδέες και πολλά ενδιαφέροντα νέα που αφορούν τον τομέα της Αστρολογίας αλλά και της Αυτοβελτίωσης. Ξεκίνησα από πολύ μικρή να μαθαίνω, να γνωρίζω και να ενημερώνομαι για την αστρολογία, αφού η μητέρα μου είναι η Αστρολόγος Άννα Μπελίτση. Πάντα με έλκυε η αστρολογία και σαν παιδί, στον ελεύθερο χρόνο μου ξεφύλλιζα τα βιβλία της μαμάς και ήμουν πάντα γεμάτη ερωτήσεις. Η κλίση μου ήταν πάντα η έρευνα, η ανάλυση, η αναζήτηση , η συγγραφή αλλά και η επικοινωνία σε κάθε της μορφή! Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στον τομέα των ΜΜΕ, του Marketing , στην συνέχεια έφτασε η στιγμή να εμπλουτίσω ακόμα περισσότερο τις αστρολογικές μου γνώσεις, μέσα από σεμινάρια και μαθήματα ... Μέχρι το τέλος του 2017 θα έχω ολοκληρώσει και τις σπουδές μου στο Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στον τομέα του Life Coaching αλλά και της Διαχείριση Χωρισμού & Διαζυγίου Γονέων. Τον Ιούνιο του 2001, η αστρολογία ξεκίνησε να είναι εκτός από χόμπι και μεράκι, και ο ουσιαστικός κλάδος επαγγελματικής μου ενασχόλησης σε όλα τα επίπεδα. Τι εννοώ με αυτό; Ξεκινώντας την εργασία μου στο Oroskopos.gr κατάφερα να συνδυάσω την επικοινωνία, το marketing και την αστρολογία! Η σταθερή επαγγελματική μου συνεργασία με τον «Δάσκαλο» Αστρολόγο Κώστα Λεφάκη, με βοήθησε να ενισχύσω ακόμα περισσότερο τόσο τις γνώσεις μου, όσο και την αγάπη της για την Αστρολογία. Μία σειρά ακόμα σταθερών επαγγελματικών συνεργασιών, τόσο με την Marie– DeniseΔιαμαντή, όσο και με τον Χρήστο Άρχο με κάνουν να αισθάνομαι τυχερή αλλά και ευγνώμων! Ένας από τους βασικούς μου στόχους είναι η διάδοση της αστρολογικής γνώσης και για αυτό τον στόχο εργάζομαι ανελλιπώς! «Στην αστρολογία είσαι πάντα μαθητής...» και πράγματι συνεχίζω ανελλιπώς να ερευνώ, να μελετώ και να ενημερώνομαι αστρολογικά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here