Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο, είναι βέβαιο ότι σε κάποια σημεία του (μπορεί και σε όλα) θα ταυτιστείς και θα σου έρθουν στο μυαλό παραδείγματα από μία σχέση που πέρασε ή είναι ακόμα στη ζωή σου …  Θα προβληματιστείς, γιατί θα διακρίνεις πιο ξεκάθαρα τι βίωσες, πώς ένιωσες, θα εντοπίσεις λάθη ή και αδυναμίες.  Τελικά φταίνε οι σχέσεις που είναι τοξικές  ή οι άνθρωποι; Διατήρησε κατά νου ότι οι σχέσεις γίνονται τοξικές, όταν οι ίδιοι άνθρωποι και η συμπεριφορά τους είναι τοξική. Δεν φταίει ούτε η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά στιγμή, ούτε οι κακές συνθήκες αλλά ούτε και η κακή συναστρία (έστω και αν υπάρχουν ενδείξεις μέσω αυτής).  Βιώνοντας μία «τοξική» σχέση, είναι σημαντικό να ξεφύγεις από την διαδικασία υπερανάλυσης, αμφισβήτησης, αμφιβολίας και εύρεσης μίας μόνιμης δικαιολογίας  και να κάνεις κάτι πιο δραστικό: Να εντοπίσεις γρήγορα τα σημάδια εκείνα που σου δίνουν το μήνυμα ότι ο άνθρωπος που συνδέεσαι είναι «τοξικός» και να διατηρήσεις αποστάσεις ασφαλείας, προκειμένου να προστατεύσεις τον εαυτό σου….

 

1Ο άνθρωπος με τα πολλά πρόσωπα …

«Είναι σαν να έχει δύο πρόσωπα, τη μία στιγμή μπορεί να είναι ο πιο καλός και δοτικός άνθρωπος που έχω γνωρίσει και εντελώς ξαφνικά μεταμορφώνεται στον πιο κακό και άπονο άνθρωπο»!

 Μήπως αυτή η σκέψη έχει περάσει από το μυαλό σου για άτομο με το οποίο είχες μία πιο στενού τύπου σχέση (φιλική, ερωτική, επαγγελματική); Το ένα πρόσωπο του, είναι το γλυκό, το καλοσυνάτο, το ευγενικό, το ευχάριστο και γεμάτο αγάπη, συμπόνια, κατανόηση … Το άλλο πρόσωπο ακυρώνει ξαφνικά όλα τα χαρακτηριστικά που περιγράφτηκαν παραπάνω, αφήνοντας όλα τα αρνητικά στοιχεία να κυριαρχήσουν!

Οι εναλλαγές αυτές, αρχίζουν  να γίνονται αισθητές  μόλις το άτομο αποκτήσει  μία πιο στενή επαφή μαζί σου, με λίγα  λόγια όταν αρχίζει να δημιουργείται μεταξύ σας η οικειότητα.  Αρχικά μπορεί να σκεφτείς ότι επρόκειτο για ένα τυχαίο γεγονός, σύντομα όμως διαπιστώνεις ότι αυτές οι εναλλαγές συμπεριφορών συνεχίζονται, αυξάνονται,  αλλά γίνονται και πιο έντονες.

Στην προσπάθειά σου να εξηγήσεις το τι φταίει, θα βρεις πολλές δικαιολογίες,  τη μία θα φταίει το άγχος, την άλλη η δουλειά συχνά όμως θα ρίχνεις το φταίξιμο και σε εσένα, άλλωστε σε αυτή την διαδικασία θα σε υποβάλει και το άτομο που συνδέεσαι, για να καταφέρει να δικαιολογήσει, τα αδικαιολόγητα…

“Ίσως λειτουργώ υπερβολικά … Μίλησα απότομα… Δεν είχα υπομονή…. Μα αφού ξέρω ότι καταβάθος είναι ψυχούλα κάπως θα ενοχλήθηκε”

Όσες δικαιολογίες και να βρεις, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα το ίδιο,  θα υπάρχει μία μόνιμη εναλλαγή ανάμεσα στο καλό  και στο χείριστο πρόσωπο, όπου σταδιακά  θα αρχίσεις να νιώθεις ότι κουράζεσαι, απογοητεύεσαι, αδειάζεις ψυχολογικά και συναισθηματικά …

Αυτό που πρέπει να κατανοήσεις, είναι ότι ο φίλος (ή η φίλη σου) με τα πολλά  πρόσωπα, επιλέγει το «ρόλο» του κάθε φορά που θέλει να «χειριστεί» εσένα ή μία κατάσταση.  Δεν  έχεις εσύ την ευθύνη για την χαρά, την λύπη, το θυμό, την κακία  αυτού του ανθρώπου … Όσο φιλότιμες προσπάθειες για να κάνεις για να ευχαριστήσεις αυτό τον άνθρωπο, ποτέ δεν θα του είναι αρκετό …

 

2Όλα έχουν το αντίτιμό τους…

Ποτέ δεν θα κάνει κάτι για σένα, χωρίς να περιμένει κάποιο αντάλλαγμα, ενώ πολλές φορές σε κάνει να αισθάνεσαι ότι του οφείλεις «χάρη».  Για να ακολουθήσει κάτι που θέλεις εσύ, θα πρέπει και εσύ στην συνέχεια να πληρώσεις κάποιο αντίτιμο.

Για παράδειγμα:  Σου κάνει δώρο κάτι που ήξερε ότι το θέλεις πραγματικά πολύ,  σύντομα όμως θα ακολουθήσει το αίτημα του για το «αντάλλαγμα» που θέλει από εσένα.  Άλλες πάλι στιγμές μπορεί να θελήσει να σε «γλυκάνει»  με  την συμπεριφορά του, κάνοντάς σου όλα τα χατίρια και πολύ γρήγορα να εκφράσει τους πραγματικούς του σκοπούς. Το αποτέλεσμα;  Εναλλάσσονται τα συναισθήματα σου, αφού η χαρά γίνεται σύντομα απογοήτευση λόγω της συνειδητοποίησης ότι το άτομο δεν έχει ειλικρινείς διαθέσεις απέναντί σου αλλά κάθε του στάση και συμπεριφορά έχει πάντα ένα αντίτιμο

3Ξαφνικές και ακραίες επιθέσεις από εκεί που δεν το περιμένεις

Χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποιο συμβάν, ξαφνικά μπορεί να λάβεις ένα τηλεφώνημα σε ανύποπτο χρόνο και να ακούσεις μία τόση μεγάλη επίθεση, γεμάτη «κατηγορώ» όπου θα σε βρει πραγματικά απροετοίμαστο.  Μία από τις συχνές τοξικές συμπεριφορές, είναι τα ξαφνικά και απροειδοποίητα ξεσπάσματα θυμού, τα οποία  προκύπτουν ανύποπτα, χωρίς προφανή λόγο και στην ουσία ικανοποιούν την «δίψα» του ανθρώπου που επιτίθεται, να βιώσει το «δράμα» του!  Η παγίδα που πρέπει να αποφύγεις: Μην μπεις στην διαδικασία να δώσεις εξηγήσεις ή  να δικαιολογήσεις τον εαυτό σου  …

4Προβάλει τα συναισθήματα του σε εσένα

Ποια είναι η τοξική συμπεριφορά που εκδηλώνει αυτός ο άνθρωπος;  Δεν παραδέχεται τα συναισθήματά του και σου καταλογίζει με τρόπο επιθετικό τις περισσότερες φορές ότι εσύ αισθάνεσαι έτσι … Χαρακτηριστικό παράδειγμα:

  • Δεν σε βλέπω καλά σήμερα τι έχεις;
  • Το ύφος σου δείχνει θυμωμένο … έχεις νεύρα;
  • Μήπως έχεις κάτι μαζί μου; Μα σε βλέπω σήμερα δεν έχεις όρεξη για τίποτα…

Μέσα σε όλο αυτό το παιχνίδι ερωτό – απαντήσεων, σε βάζει στην διαδικασία να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου ενώ η επικοινωνία τις περισσότερες φορές καταλήγει σε σύγκρουση  όπου σου επιβεβαιώνεται ότι τα νεύρα, το θυμό και την ένταση, σου τα δημιούργησε αυτός ο άνθρωπος…

5Δεν παραδέχεται το  λάθος και ποτέ δεν ζητά συγνώμη

Ο άνθρωπος που έχει τοξική συμπεριφορά, πιστεύει ότι πάντα έχει δίκιο σε όλα και αδυνατεί να μπει στην θέση του άλλου ανθρώπου, γιατί πολύ απλά έχει χαμηλή ενσυναίσθηση. . Τις περισσότερες φορές διαστρεβλώνει τα λόγια σου ή και τις καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ σας , προσπαθώντας να σου επιβάλει τον δικό του τρόπο σκέψης ως σωστό.  Όσο σωστά και να εκφράσεις τις σκέψεις σου,  όσα ντοκουμέντα και να έχεις, όσο αυτονόητα και να είναι όλα όσα εκφράζεις, μην περιμένεις να ακούσεις από το στόμα αυτού του ανθρώπου «συγνώμη» ή «έκανα λάθος» … Πάντα από τα χείλη του θα κρέμεται μία μόνιμη δικαιολογία. Ακόμα και σε πιο ακραίες περιπτώσεις (πχ χειροδικίας) θα ρίξει την ευθύνη στην δική σου στάση και συμπεριφορά…

6Πάντα θα βρει τρόπο για να σε μειώσει

Τα λόγια του σε μειώνουν, ακόμα και τις στιγμές που εσύ μπορεί να περίμενες ένα κομπλιμέντο, έναν έπαινο, ένα χαμόγελο ή ακόμα και ένα φιλί για συγχαρητήρια … Ο άνθρωπος αυτός, σπάνια θα χαρεί με την χαρά σου, απεναντίας θα κάνει τα πάντα για να στην βγάλει ξινή…  Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

 

  • Κοίτα πόσο ωραίο είναι αυτό το φόρεμα και πόσο μου πάει
  • Στα κιλά που έχεις φτάσει δεν σε κολακεύει καθόλου … Χάσε πρώτα και μετά βλέπουμε

 

  • Πήρα προαγωγή στην δουλειά και έχω πάρει τέτοια χαρά
  • Καλά θα τους έφυγε κανένας και βάζουν εσένα προσωρινά, μέχρι να βρουν κάποιον με καλύτερο βιογραφικό.

 

7Μόνιμα επικρίνει  σκληρά την συμπεριφορά σου

Νιώθεις ότι έχεις απέναντί σου έναν σκληρό αλλά και άδικο κριτή,  ο οποίος μόνιμα περνάει την συμπεριφορά σου από «κόσκινο» βρίσκοντας τους λόγους εκείνους για να σε «δικάσει». Ακόμα και τα σωστά σου, τα βρίσκει ως λάθη σου με αποτέλεσμα να είναι μόνιμα με ένα «κατηγορώ»,  όπου εντέλει σε κάνει να αισθάνεσαι ότι κάτι εσύ κάνεις λάθος, με αποτέλεσμα να απολογείσαι.  Η τακτική αυτή σταδιακά  μειώνει την αυτοπεποίθηση σου έτσι λοιπόν φοβάσαι να εκφραστείς ελεύθερα αλλά κάνεις τα πάντα , προκειμένου να ακούσεις έναν καλό λόγο από το στόμα του ανθρώπου που συνδέεσαι (κάτι το οποίο δεν θα γίνει)!

8Εξαφανίζεται για να σε τιμωρήσει

Μία από τις συνηθισμένες τοξικές «τακτικές» είναι και η εξαφάνιση … Ξαφνικά δεν σου απαντά στα μηνύματα και στα τηλέφωνα, ακόμα χειρότερα; Σε αποκλείει από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή βάζει και το τηλέφωνό σου σε «μαύρη λίστα» ώστε να μην μπορείς να έρθεις σε επικοινωνία μαζί του/της. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι να μένεις με την απορία και την απογοήτευση, κάνοντας σενάρια στο μυαλό σου τι έφταιξε και είχε αυτή την συμπεριφορά, ρίχνοντας πολλές φορές και την ευθύνη σε εσένα. Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου, είναι ότι κάποιοι άνθρωποι ικανοποιούνται όταν τιμωρούν γιατί με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνονται και αισθάνονται πιο δυνατοί.  Συνήθως τα άτομα που εκδηλώνουν την  ghosting συμπεριφορά (συμπεριφορά φάντασμα, δηλαδή εξαφανίζονται), αδυνατούν να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο μία κατάσταση, η εξαφάνισή τους λοιπόν είναι η βολική λύση. Όπως ξαφνικά εξαφανίζονται, με τον ίδιο ξαφνικό τρόπο εμφανίζονται κάποια στιγμή, αποφεύγοντας να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το λόγο της φυγής τους.  Η παγίδα στην οποία δεν πρέπει να πέσεις, είναι να αρχίσεις τους συνειρμούς, προσπαθώντας να θυμηθείς και να συνδέσεις λόγια και συμπεριφορές προκειμένου να βρεις την λογική πίσω από την εξαφάνιση. Θυμήσου πώς όσο και να παιδέψεις το μυαλό σου, καμία λογική εξήγηση δεν μπορεί να δικαιολογήσει μία τέτοια στάση και συμπεριφορά.

9Το πρόβλημά του γίνεται και δικό σου …

Μόνιμα επιζητά την προσοχή, εκφράζοντας με δράμα για όλα τα δεινά και τις ταλαιπωρίες που περνάει στη ζωή του, στην εργασία σου, στις σχέσεις  του … Η καθημερινότητά του, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα  και  από εσένα ζητά μόνιμα την εμψύχωση. Το ενδιαφέρον για τα δικά σου προβλήματα είναι ανύπαρκτο και η συνηθισμένη απάντηση που λαμβάνεις «Εσύ δεν έχεις ανάγκη, μια χαρά έχει τακτοποιηθεί η ζωή σου» ή πιο σκληρά «Αν έχεις κάτι θα μου το πεις» (και να το πεις πάλι σημασία δεν θα δώσει).

10Αρνείται να συζητήσει για την επίλυση θεμάτων

Σε κάθε ανθρώπινη σχέση δημιουργούνται διαφωνίες αλλά και προβλήματα ενώ  η σύγκρουση πολλές φορές είναι αναπόφευκτη. Η σύγκρουση όμως  επιφέρει και την αρμονία, όταν συζητηθεί και αναπτυχθεί με σωστή επικοινωνία ένα θέμα … Τι γίνεται όμως όταν ο άνθρωπος με τον οποίο συνδέεσαι, δεν «ακούει» ή κάνει ότι δεν ακούει, όλα όσα του λες; Αλλάζει θέμα, κουκουλώνει καταστάσεις  και προσπαθεί να ξεγλιστρήσει.  Όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο και το άτομο αναγκαστεί να δώσει κάποιες εξηγήσεις ή να εκφράσει την άποψή του, αυτό που θα κάνει είναι να απολογηθεί με τρόπο που θα σε κάνει να νιώσεις πως εσύ φταις για όποιο πρόβλημα έχει προκύψει μεταξύ σας.  Θυμήσου ότι σε μία σύγκρουση με ένα άτομο που διακρίνεις μία τέτοιου είδους τοξική συμπεριφορά, θα είναι πάντα μία χαμένη σύγκρουση…

 

Προηγούμενο άρθροΤο Αστρολογικό Δελτίο για 23-29 Σεπτεμβρίου 2019
Επόμενο άρθροΑφροδίτη τετράγωνο Κρόνος 25/9: Μοναξιά μου όλα!
Αθηνά Βαγενά
Είμαι η Αθηνά Βαγενά και σε Καλωσορίζω στο Blog μου Astro Κους Κους μέσα από το οποίο θα μοιράζομαι μαζί σου προβλέψεις, σκέψεις, γνώσεις, προτάσεις, ιδέες και πολλά ενδιαφέροντα νέα που αφορούν τον τομέα της Αστρολογίας αλλά και της Αυτοβελτίωσης. Ξεκίνησα από πολύ μικρή να μαθαίνω, να γνωρίζω και να ενημερώνομαι για την αστρολογία, αφού η μητέρα μου είναι η Αστρολόγος Άννα Μπελίτση. Πάντα με έλκυε η αστρολογία και σαν παιδί, στον ελεύθερο χρόνο μου ξεφύλλιζα τα βιβλία της μαμάς και ήμουν πάντα γεμάτη ερωτήσεις. Η κλίση μου ήταν πάντα η έρευνα, η ανάλυση, η αναζήτηση , η συγγραφή αλλά και η επικοινωνία σε κάθε της μορφή! Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στον τομέα των ΜΜΕ, του Marketing , στην συνέχεια έφτασε η στιγμή να εμπλουτίσω ακόμα περισσότερο τις αστρολογικές μου γνώσεις, μέσα από σεμινάρια και μαθήματα ... Μέχρι το τέλος του 2017 θα έχω ολοκληρώσει και τις σπουδές μου στο Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στον τομέα του Life Coaching αλλά και της Διαχείριση Χωρισμού & Διαζυγίου Γονέων. Τον Ιούνιο του 2001, η αστρολογία ξεκίνησε να είναι εκτός από χόμπι και μεράκι, και ο ουσιαστικός κλάδος επαγγελματικής μου ενασχόλησης σε όλα τα επίπεδα. Τι εννοώ με αυτό; Ξεκινώντας την εργασία μου στο Oroskopos.gr κατάφερα να συνδυάσω την επικοινωνία, το marketing και την αστρολογία! Η σταθερή επαγγελματική μου συνεργασία με τον «Δάσκαλο» Αστρολόγο Κώστα Λεφάκη, με βοήθησε να ενισχύσω ακόμα περισσότερο τόσο τις γνώσεις μου, όσο και την αγάπη της για την Αστρολογία. Μία σειρά ακόμα σταθερών επαγγελματικών συνεργασιών, τόσο με την Marie– DeniseΔιαμαντή, όσο και με τον Χρήστο Άρχο με κάνουν να αισθάνομαι τυχερή αλλά και ευγνώμων! Ένας από τους βασικούς μου στόχους είναι η διάδοση της αστρολογικής γνώσης και για αυτό τον στόχο εργάζομαι ανελλιπώς! «Στην αστρολογία είσαι πάντα μαθητής...» και πράγματι συνεχίζω ανελλιπώς να ερευνώ, να μελετώ και να ενημερώνομαι αστρολογικά

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.