Widgets Magazine

Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που πράττεις βρίσκονται σε αρμονία-Μαχάτμα Γκάντι

Τι είναι για σένα ευτυχία; Έχεις σκεφτεί και έχεις προσδιορίσει ποτέ, τι χρώμα θα της έδινες; Με ποιες λέξεις θα την περιέγραφες; Με ποιες επιθυμίες θα την συνέδεες, αλλά και ποιες ενέργειες σκέφτεσαι να ακολουθήσεις προκειμένου να έλξεις κοντά σου περισσότερες στιγμές ευτυχίας;;;

Κάθε άνθρωπος προσεγγίζει  και ορίζει την ευτυχία με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις Αρχές, τις Αξίες και τα Πιστεύω του.  Ένας σύντομος, εύκολος και απλός ορισμός στον οποίο όλοι συμφωνούμε είναι πως η ευτυχία είναι το αίσθημα της ψυχικής ικανοποίησης που προκύπτει από την πραγματοποίηση σχεδίων, επιθυμιών  και στόχων.

Είναι η ευτυχία θέμα τύχης και «καλού» ωροσκοπίου;;;

Η απάντηση είναι πως ΟΧΙ η ευτυχία δεν είναι το αίσθημα που προκύπτει από την εύνοια της τύχης που δέχεσαι.  Παρατήρησε τους ανθρώπους γύρω σου και δες : Άτομα τα οποία έχουν πραγματικά τύχη στο χρήμα, στην κοινωνική / επαγγελματική ζωή , στην οικογένεια κλπ,  και σπάνια θα δεις το χαμόγελό τους, ενώ δύσκολα θα σου παραδεχθούν ότι νιώθουν ευτυχία.  Εν αντιθέσει, υπάρχουν άτομα που δεν έχουν την ίδια εύνοια της τύχης , αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη ζωή τους και συχνά θα τα δεις να είναι ευτυχισμένα, να χαμογελούν και να δηλώνουν ότι η ευτυχία είναι μέρος της ζωής τους.

Αν ασχολείσαι πιο εμπεριστατωμένα με την αστρολογία, παρατήρησε τα ωροσκόπια κοντινών σου ανθρώπων και κάνει μία μικρή στατιστική έρευνα. Τα άτομα που έχουν ένα  «τυχερό» ωροσκόπιο, με πολλές αρμονικές όψεις, είναι πιο ευτυχισμένα από τα άτομα που έχουν ένα πιο σκληρό και δύσκολο ωροσκόπιο;  Σίγουρα θα διαπιστώσεις πως όχι, το λεγόμενο «τυχερό» ωροσκόπιο δεν συνδέεται με την ευτυχία που θα  νιώσει ένας άνθρωπος στη ζωή του και ξέρεις γιατί; Η ευτυχία δεν έρχεται ποτέ χωρίς πρόκληση, αγώνα, θυσία, προσπάθεια και δοκιμασία….

Ποια είναι λοιπόν τα εμπόδια που μου στερούν το αίσθημα της ευτυχίας;

Εφόσον λοιπόν η ευτυχία δεν είναι θέμα τύχης  και ευκαιριών τότε αναρωτιέσαι τι λάθος κάνεις και δεν μπορείς να νιώσεις πραγματική ευτυχία; Αναρωτιέσαι τι φταίει και έχεις καιρό να νιώσεις , έστω και για λίγο το αίσθημα της πλήρης ικανοποίησης;  Ας δούμε λοιπόν παρακάτω:

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Ένα από τα βασικά εμπόδια της ευτυχίας, είναι  η μη ρεαλιστική αναγνώριση των πραγματικών προσδοκιών που πραγματικά έχουμε για τη ζωή.  Πολλοί άνθρωποι συνδέουν την ευτυχία με μία πολύ υψηλή τους προσδοκία ,  ενώ υπάρχουν και οι άνθρωποι που διακρίνονται από έλλειψη αυτοπεποίθησης και αφενός δεν μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν ποιες είναι οι προσδοκίες τους, ενώ συχνά ρίχνουν και τον πήχη, κάνοντας εκπτώσεις σε αυτά που πραγματικά θέλουν…

Παράδειγμα:

Υψηλή Προσδοκία:  Θα ήμουν ευτυχισμένος , αν κέρδιζα το Λαχείο για να σταματήσω να δουλεύω… Θα είχα το σπίτι μου, το αυτοκίνητό μου, θα έκανα τις διακοπές μου και δεν θα είχα κανέναν «νταλκά» πάνω από το κεφάλι μου.

Χαμηλή Προσδοκία: Δεν ξέρω τι θα μου έδινε ευτυχία, ίσως και να μην την νιώσω ποτέ… Αν γυρίσει κοντά μου και πάλι το πρώην ταίρι μου, μόνο τότε θα ευτυχίσω.

Θέλεις περισσότερα από αυτά που ήδη έχεις

Δεν ικανοποιείσαι εύκολα, δεν διακρίνεις και δεν εντοπίζεις τα απλά , καθημερινά πράγματα που πράγματι αποτελούν πηγή ευτυχίας, αλλά ίσως ως τώρα δεν τα έχεις σκεφτεί, δεν τα έχεις αναλογιστεί και δεν τα έχεις εκτιμήσει όσο θα έπρεπε …

Παράδειγμα:

Πριν λίγους  μήνες έλεγες: Μακάρι να μπορούσα να βρω μία δουλειά …

Βρίσκεις δουλειά και λες: Εντάξει μωρέ, με τόσα πτυχία και τόση προϋπηρεσία θα μπορούσα να βρω κάτι καλύτερο.

Έχεις την πεποίθηση ότι πάντα κάποιος άλλος φταίει για την ευτυχία ή την δυστυχία σου

Πάντα κάποιος φταίει και δεν είσαι καλά … Τη μία ο προϊστάμενος στη δουλειά με τις υπερβολικές του απαιτήσεις, την άλλη ο σύντροφος που σου είπε ψέματα και χωρίσατε, την άλλη οι γονείς σου που δεν σου στέκονται έτσι όπως θα θελες …   Πάντα κάτι περιμένεις από κάποιον άλλον για να νιώσεις ευτυχία; Αν με πάρει ένα τηλέφωνο θα μου δώσει μεγάλη ευτυχία …

Προσπαθείς να μετρήσεις την ευτυχία με λάθος τρόπους

Ποιοι είναι αυτοί οι τρόποι που μπορεί να χαρακτηριστούν «δυσλειτουργικοί» όπου δεν σου επιτρέπουν πραγματικά να νιώσεις την ευτυχία;;; Θα σου δώσω μερικά παραδείγματα:

  • Δεν έχω αρκετά χρήματα για να έχω ευτυχία
  • Μα δεν έχω έναν ερωτικό σύντροφο πως θες να νιώθω ευτυχία;
  • Αν δεν γυρίσει να μου ζητήσει συγνώμη πώς θες να νιώσει ευτυχία;
  • Δεν την τύχη για να νιώσω ευτυχία

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά η αλήθεια είναι μόνο μία… Πολλές φορές επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ σε αυτά που δεν έχουμε, που θα θέλαμε, ή που πιστεύουμε ότι μας αξίζουν και χάνουμε τα απλά, καθημερινά πράγματα που μας δίνουν χαρά.  Παράλληλα συνδέουμε πολύ συχνά την ευτυχία με την ύλη , ή ακόμα και με την ερωτική μας ζωή, αντί να αναλογιστούμε ότι ευτυχία μπορεί να είναι και ένας περίπατος στην θάλασσα, ή ακόμα και ένα τρίλεπτο τραγούδι που θα σε κάνει να λικνιστείς και να τραγουδήσεις!

Πιέζεις τον εαυτό σου να είσαι αυτός που πρέπει να είσαι και όχι αυτός που πραγματικά θέλεις…

Τύψεις, ενοχές, καταπιεσμένα «θέλω», προσκόλληση στην γνώμη τρίτων,  συναισθηματική προσκόλληση αλλά και έλλειψη αυτοπεποίθησης; Όλα αυτά (αλλά και άλλα πολλά στοιχεία) που σε κάνουν να χάνεις την επαφή αλλά και το πιστεύω για τον ίδιο σου τον εαυτό είναι και οι βασικές αιτίες που σου στερούν το αίσθημα της ευτυχίας. Όταν οι σκέψεις και οι συμπεριφορές σου διαμορφώνονται σύμφωνα με τα «θέλω» τον άλλων, πώς είναι εφικτό να μπορούν να ικανοποιηθούν τα δικά σου «θέλω»;

Προσκόλληση στο παρελθόν

Όταν η σκέψη επικεντρώνεται στο χτες και όχι στο «τώρα» τότε οι ευτυχισμένες στιγμές περιορίζονται, χάνονται, εξανεμίζονται και ο χρόνος περνάει χωρίς να δίνει στο πέρασμά του το αίσθημα της ικανοποίησης. Οι στιγμές του παρελθόντος μπορούν να δώσουν ικανοποίηση;;; Φυσικά και δεν μπορούν …. Το «ΤΩΡΑ» όμως;

Η επιθυμία της ευτυχίας είναι μικρότερη από τον φόβο της αποτυχίας….

Το αίσθημα του φόβου για το αύριο, για τα εμπόδια, τις δυσκολίες, για το τι θα γίνει «εάν» αλλά και η προσκόλληση σε αρνητικά σενάρια που πηγάζουν από  εσωτερικούς φόβους και ανασφάλειες, ροκανίζουν σιγά – σιγά αλλά σταθερά το αίσθημα της ικανοποίησης.

Δεν μπορείς να αναγνωρίσεις τις πραγματικές δυνάμεις αλλά και τις αδυναμίες σου

Τι σχέση  μπορεί να έχουν οι δυνάμεις και οι αδυναμίες σου με την ίδια σου την ευτυχία;;; Γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό μας μπορούμε να κατανοήσουμε πολύ περισσότερο στο τι είναι αυτό που μας ικανοποιεί και τι όχι. Αφουγκράσου περισσότερο τις ανάγκες σου, αναγνώρισε ποια είναι τα δυνατά στοιχεία της προσωπικότητάς σου , θα σε βοηθήσει να μπορέσεις να τα αξιοποιήσεις κατάλληλα στις δύσκολες στιγμές. Εντόπισε και αναγνώρισε τις αδυναμίες σου,  κατανοώντας με ποιο τρόπο σου στερούν το αίσθημα ικανοποίησης στην καθημερινότητά σου . Ακολούθησε 3 ενέργειες που θα σε βοηθήσουν αφενός να αξιοποιήσεις κατάλληλα τα δυνατά σου σημεία, αφενός να αντιμετωπίσεις και να λύσεις τις αδυναμίες που μόλις αναγνώρισες.

Προσπαθείς να δικαιολογήσεις αλλά και να ερμηνεύσεις το «γιατί» δεν νιώθεις ευτυχισμένος…

Συχνά βρίσκεις την δικαιολογία στον εαυτό σου, ότι «δικαίως» και δεν νιώθεις ευτυχία γιατί τίποτα καλό δεν συμβαίνει …  Μένεις προσκολλημένος στο «γιατί», στο «πως» και προσπαθείς να δικαιολογήσεις, να ερμηνεύσεις ή και να βρεις όλους αυτούς τους λόγους οι οποίοι σε κάνουν να μην νιώθεις ευτυχία, αντί να σκεφτείς με ποιο τρόπο θα μπορούσες πραγματικά να απολαύσεις περισσότερο τη ζωή σου!

Widgets Magazine

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here